Ποιο είναι το κατάλληλο τυρί για ζυμαρικά;

Κοινοποίηση:
ΤΥΡΙ

Με κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικά πιάτα ζυμαρικών για να μαγειρέψετε (από λαζάνια έως καρμπονάρα), αυτή δεν είναι μια εύκολη ερώτηση για να απαντήσετε! Μερικοί τύποι ζυμαρικών είναι καλύτεροι σε μια κρεμώδη σάλτσα ζυμαρικών με τυρί, ενώ άλλοι χρειάζονται μόνο λίγο τριμμένο Romano για να τελειώσουν οι γεύσεις. Με τόσες πολλές επιλογές, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά σε ποιους συνδυασμούς ζυμαρικών και τυριών είναι οι πιο νόστιμοι. Από ρικότα μέχρι Parmigiano-Reggiano, εδώ είναι οι κορυφαίες επιλογές μας!

Ποιο τυρί είναι καλύτερο;

Ο καθένας έχει τα δικά του γούστα και προτιμήσεις όταν πρόκειται να βάλει τυρί στα ζυμαρικά. Μερικοί από εμάς απλώς απολαμβάνουν να πνίγουν πένες με σωρούς τριμμένου τσένταρ, ενώ το πιο εκλεπτυσμένο εστιατόριο θα ετοιμάσει σπιτικά ραβιόλια με μακαρονάδα και την καλύτερη ρικότα. Αλλά όπως θα σας ενημερώσει ευγενικά οποιοσδήποτε Ιταλός σεφ, υπάρχει επίσης ένα προηγούμενο όταν πρόκειται να συνδυάσετε τυρί με ζυμαρικά. Και για τους περισσότερους σεφ, το τσένταρ απλά δεν πρόκειται να το κόψει! Εδώ είναι τα καλύτερα τυριά για να συνδυάσετε την επόμενη συνταγή για ζυμαρικά!

1. Παρμεζάνα (Parmigiano-Reggiano). Η παρμεζάνα είναι η κλασική επιλογή και δεν υπάρχει ποτέ συνταγή που να μην συμπληρώνεται από αυτό το ευέλικτο τυρί! Η παραδοσιακή παρμεζάνα από την Ιταλία μπορεί να ονομαστεί Parmigiano-Reggiano μόνο εάν προέρχεται από καθορισμένες περιοχές της χώρας, αλλά η συνταγή έχει εξαχθεί σε όλο τον κόσμο. Η παρμεζάνα είναι ένα σκληρό τυρί και είναι τέλειο για τρίψιμο και λιώσιμο. Τα πιάτα ζυμαρικών με βάση την ντομάτα, όπως τα σπαγγέτι μπολονέζ, γίνονται πολύ πιο αυθεντικά όταν ολοκληρώνονται με παρμεζάνα, ενώ αυτό το είδος τυριού απαιτείται σε μια παραδοσιακή συνταγή αλφρέντο, καθώς και σε συνταγή καρμπονάρα, λαζάνια και σάλτσας με τέσσερα τυριά.

2. Ρικότα. Η Ricotta είναι ένα είδος τυριού ορού γάλακτος που είναι υπέροχα κρεμώδες και παχύρρευστο. Παρασκευασμένη από τυχόν υπολείμματα ορού γάλακτος, είτε από αγελαδινό είτε από κατσικίσιο γάλα, η ρικότα χρησιμοποιείται καλύτερα για να πήξει τις σάλτσες. Θα βρείτε ότι η ρικότα ταιριάζει σε λαζάνια ή ζυμαρικά. Είναι επίσης νόστιμο όταν το σερβίρετε με σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά για να δώσετε στα ζυμαρικά σας ένα κρεμώδες φινίρισμα. Η Ricotta είναι επίσης μια από τις επιλογές «τεσσάρων τυριών» που παίρνετε στις πίτσες!

3. Ricotta Salata. Η Ricotta Salata είναι πολύ παρόμοια με την τυπική ricotta, αλλά δεν είναι τόσο γνωστή. Η Ricotta Salata είναι πολύ πιο εύθρυπτη και πολύ πιο αλμυρή από την ξαδέρφη της. Παλαιώνει πολύ περισσότερο και έχει πολύ πιο δυνατή γεύση στη ρικότα Salata. Καθώς είναι ιδιαίτερα εύθρυπτο, πηγαίνει καλά όταν πασπαλίζεται πάνω από κοντά ζυμαρικά όπως ριγκατόνι ή πέννες, συνοδευόμενα με σάλτσες ντομάτας ή πέστο.

4. Φέτα. Η φέτα είναι ελληνικής καταγωγής και ενώ συνδέεται πιο συχνά με ελιές και καλοκαιρινές σαλάτες, αποτελεί επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλές συνταγές ζυμαρικών. Η φέτα είναι ένα μαλακό τυρί (που παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα ή μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος) που κόβεται σε τεμάχια και συνήθως σερβίρεται σε μικρούς κύβους. Δεν είναι για λιώσιμο, αλλά για να απολαύσετε τη γεύση του. Προσθέστε κύβους φέτας σε ελαφριές σάλτσες ζυμαρικών όπως ντομάτα και βασιλικό, πέστο ή λεμόνι και σπανάκι για μια φρέσκια, υγιεινή και νόστιμη συνταγή για ζυμαρικά φέτας.

5. Μοτσαρέλα. Η μοτσαρέλα είναι σχεδόν τόσο ιταλική όσο μπορείτε να πάρετε, οπότε δεν είναι περίεργο ότι αποτελεί βασικό μέρος πολλών παραδοσιακών πιάτων με ζυμαρικά με τυρί! Η ιταλική μοτσαρέλα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας βουβαλίσιο γάλα και τυλίγεται σε μια μικρή μπάλα που διατηρείται εξαιρετικά φρέσκια με αποθήκευση σε άλμη. Η μοτσαρέλα λιώνει εξαιρετικά καλά και έτσι λιώνει σε σάλτσες ζυμαρικών ή χρησιμοποιείται για να καλύψει τα πιάτα που ψήνονται στο φούρνο. Η μοτσαρέλα είναι ένα άλλο τέταρτο της τυπικής σάλτσας με τέσσερα τυριά, ενώ η λιωμένη μοτσαρέλα επεξεργάζεται πολλά ζυμαρικά που απαιτούν κρεμώδη βάση, είτε πρόκειται για λαζάνια πολλαπλών στρώσεων είτε για σπιτική συνταγή ψησίματος για ζυμαρικά τόνου.

6. Πεκορίνο Ρομάνο. Παρασκευασμένο από πρόβειο γάλα, το pecorino romano είναι ένα είδος σκληρού ιταλικού τυριού που ταιριάζει καλύτερα στο τρίψιμο και μετά το πασπαλισμό πάνω σε πιάτα ζυμαρικών. Έχει έντονη και υπερβολικά αλμυρή γεύση, επομένως χρειάζεστε δυνατούς γευστικούς κάλυκες για να το απολαύσετε πραγματικά. Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες ποικιλίες τυριού της Ιταλίας, με κληρονομιά που χρονολογείται πολύ πίσω από τη ρωμαϊκή εποχή. Αποτελεί βασικό συστατικό του απλού πιάτου ζυμαρικών με τυρί Cacio e Pepe (τυρί και πιπέρι), με τρία συστατικά, αλλά ταιριάζει επίσης και ως δυνατή γαρνιτούρα για πιάτα όπως το ράγκου ή η μπολονέζ.

7. Γκοργκοντζόλα. Δεν είναι όλοι λάτρεις του μπλε τυριού, αλλά αν έχετε γεύση για δυνατές γεύσεις, τότε δεν μπορείτε να νικήσετε την καλή γκοργκοντζόλα! Το Gorgonzola είναι ένα απαλό μπλε τυρί, αλλά η κρεμώδης του μορφή δεν κρύβει τη δύναμή του. Αυτό δεν είναι ένα τυρί που προορίζεται για τρίψιμο ή θρυμματισμό, αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν μαγειρεύετε μια δυνατή, πλούσια σάλτσα. Αποτελεί βασικό στοιχείο οποιασδήποτε κλασικής σάλτσας τεσσάρων τυριών ή προσθέτει βάθος σε μια σάλτσα ψησίματος για λαζάνια ή ζυμαρικά.

8. Kασέρι. Σίγουρα δεν είναι ιταλικό, αλλά το τυρί τσένταρ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες τυριού που μπορείτε να αγοράσετε στα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ. Με καταγωγή από την Αγγλία, το τυρί τσένταρ κόβεται σε μεγάλα κομμάτια που έχουν μια σαφώς ώριμη γεύση όταν ωριμάζουν. Εντάξει, δεν είναι παραδοσιακό, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχετε ένα κομμάτι τσένταρ στο ψυγείο που μπορείτε να τρίψετε πάνω από το πιάτο ζυμαρικών σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: