Ποιοι πλούτισαν με τον κοροναϊό – Πώς τα πήγαν οι Έλληνες κροίσοι της Αμερικής

Κοινοποίηση:
unnamed

Το 2020 είναι αναμφισβήτητα η χρονιά του Έρικ Γουάν. Το όνομά του μπορεί να μην είναι ακόμα ευρέως γνωστό, όμως ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zoom Video Communications αποτελεί ένα από τα αστέρια που ανέδειξε η πανδημία. Καθώς εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν καθημερινά την πλατφόρμα βιντεοδιασκέψεων της Zoom για να κάνουν τη δουλειά τους, τα μαθήματά τους ή απλά για να βρεθούν με φίλους και γνωστούς, ο Γουάν βλέπει την περιουσία του να εκτοξεύεται. Αυτό το αναπάντεχο success story επισφραγίζεται σήμερα με μια θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους της Αμερικής.

Ο Έρικ Γουάν διαθέτει περιουσία 11 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 43η θέση της λίστας. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτός ο γεννημένος στην Κίνα δισεκατομμυριούχος, είδε την αίτησή του για βίζα να απορρίπτεται οκτώ φορές, πριν να καταφέρει, τελικά, το 1997 να μετακομίσει στη Silicon Valley.

Οι 400 κροίσοι της λίστας του Forbes διαθέτουν συνολικό πλούτο 3,2 τρισ. δολαρίων, δηλαδή είναι πλουσιότεροι παρά ποτέ, αφού το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φαίνεται να αψηφά την πανδημία και τον κοροναϊό.

Φέτος, για να κερδίσει κάποιος μια θέση ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς πρέπει να διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 2,1 δισ. δολαρίων. Και αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας βρέθηκε εκτός της λίστας. Πρόκειται για τον Γιώργο Αργυρό, πρόεδρο και CEO της Arnel & Affiliates. Εγγονός μεταναστών από την Ελλάδα, ο Αργυρός έβγαλε το λύκειο και το πανεπιστήμιο μοιράζοντας εφημερίδες και δουλεύοντας ταμίας σε μανάβικο, στη Ν. Καλιφόρνια. Το 1968 ίδρυσε την εταιρεία ακινήτων Arnel & Affiliates, η οποία σήμερα έχει στην κατοχή της 5.500 διαμερίσματα στο Orange County καθώς και εμπορικά ακίνητα 185.000 τ.μ. στην Καλιφόρνια. Με περιουσία που υπολογιζόταν στις 24 Ιουλίου (την ημερομηνία που χρησιμοποίησε το Forbes στην έρευνά του) στα 2 δισ. δολάρια, ο Αργυρός βρέθηκε φέτος εκτός της λίστας.

Κατά τα άλλα, ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος Αμερικανός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook.

Όμως ο μεγαλύτερος κερδισμένος αυτής της χρονιάς είναι ο Έλον Μασκ της Tesla, ο οποίος έγινε κατά 242% πλουσιότερος. Τον τελευταίο χρόνο, ο Μασκ άντλησε πάνω από 2 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια για την διαστημική του εταιρεία, την SpaceX, έλαβε δύο τεράστια πακέτα από stock options και είδε τη μετοχή της Tesla να εκτοξεύεται κατά 520%. Αυτό σημαίνει ότι από την 23η θέση της λίστας ανέβηκε στην 7η, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 48,1 δισ. δολάρια, στα 68 δισ. δολάρια (από τις 24 Ιουλίου, όταν το Forbes «κλείδωσε» τα στοιχεία της έρευνάς του, η περιουσία του γιγαντώθηκε και άλλο, ξεπερνώντας πρόσφατα και το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων).

Ανάμεσα στους χαμένους της φετινής κατάταξης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποχώρησε στην 352η θέση, από την 275η όπου βρισκόταν πέρυσι. Η περιουσία του μειώθηκε στα 2,5 δισ. δολάρια, από τα 3,1 δισ. δολάρια, καθώς το Forbes εκτιμά ότι η αξία των ξενοδοχείων και των κτιρίων που έχει στην κατοχή του υποχώρησε, λόγω της πανδημίας.

Όσο για τους ελληνικής καταγωγής κροίσους της λίστας, πλουσιότερος είναι και φέτος ο Τζιμ Ντέιβις, που διαθέτει περιουσία 6,9 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 85η θέση. Ο Ντέιβις, γιος μεταναστών από την Ελλάδα, αγόρασε το 1972 μία μικρή βιοτεχνία υποδημάτων της Βοστώνης, την οποία μετέτρεψε στη γνωστή σε όλους New Balance, με ετήσιο τζίρο 4 δισ. δολαρίων.

Στην 299η θέση, με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, ο μεγιστάνας των ακινήτων Τζον Κατσιματίδης είναι γνωστός στους Νεοϋορκέζους ως ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes.

Στην 319η θέση βρίσκεται ο Τζον Πολ ΝτεΤζόρια, με περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων. Γεννημένος στο Λος Άντζελες, από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, ο 76χρονος ιδρυτής της Patrón Spirits Co. (με την ομώνυμη τεκίλα) και της σειράς περιποίησης μαλλιών John Paul Mitchell Systems, υπήρξε δύο φορές στη ζωή του άστεγος.

Στην 339η θέση, ο Ντιν Μητρόπουλος διαθέτει περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων. Γιος ενός αγρότη από την Τρίπολη, ήταν μόλις 10 χρόνων όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στη Μασαχουσέτη. Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στο private equity, είναι ο άνθρωπος που έσωσε μερικά από τα πιο θρυλικά brands στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, όπως τα Twinkies και Hostess.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Σε κανα δυο χρονια θα ειναι και η οικογενεια Μητσοτακη στη λιστα ,
    με τις κλεψες , τις λοβιτουρες και τις ρεμουλες που κανει.

  2. έχω θυμώσει πάρα πολύ μαζί σας!

Comments are closed.