Ποια ήταν η Αγία Καλλιόπη που τιμάται σήμερα

Κοινοποίηση:
ΑΓΙΑ

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 8 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Καλλιόπη.

Η Καλλιόπη έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της. Απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε πρόταση γάμου, διότι είχε αφιερώσει τη ζωή της στον Χριστό.

Στο φοβερό διωγμό που εξαπέλυσε ο διώκτης των χριστιανών Δέκιος, η Καλλιόπη συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να τη δελεάσει και να την επαναφέρει στον δρόμο της ειδωλολατρίας.

Όμως, η Καλλιόπη, με αγωνιστικό φρόνημα, ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό. Εξοργισμένος ο άρχοντας διέταξε να την υποβάλλουν σε φοβερά βασανιστήρια και τελικά να την αποκεφαλίσουν.

Απολυτίκιο

Του Σωτήρος το κάλλος εκ ψυχής αγαπήσασα, καλλιπάρθενε κόρη, Καλλιόπη πανεύφημε, ηγώνισαι στερρώς υπέρ αυτού, και δόξης ηξιώθης θεϊκής, δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν εκβοώντές σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν πταισμάτων άφεσιν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: