«Πλακώνονται» και στην Τουρκία οι σεισμολόγοι – «Πέτρα του σκανδάλου» τα περί «αργού σεισμού 50 ημερών»

Κοινοποίηση:
seismografos-1021x577

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους κόλπους των επιστημόνων της Τουρκίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχή της γειτονικής χώρας.

Θυμίζοντας σε πολλά σημεία την κόντρα μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων αναφορικά με τις πληροφορίες για μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο, κορυφαίοι σεισμολόγοι της Τουρκίας ερίζουν ως προς το αν όντως σημειώθηκε ένας «μεγάλος αλλά αργός σεισμός το 2016, που διήρκησε 50 ημέρες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Guardian, ένας σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ φέρεται να εκδηλώθηκε αργά, διαρκώντας, ως φαινόμενο, περίπου 50 ημέρες. Ωστόσο επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης αμφισβητούν ότι υπάρχει τέτοιο φαινόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι στις σεισμικές δονήσεις η ενέργεια εκτονώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση σε βάθος 50 ημερών.

Ωστόσο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κοτζάελι διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι ο «αργός σεισμός» αποτελεί φαινόμενο γνωστό εδώ και δεκαετίες. «Σημαίνει ότι υπάρχει πολύ αργή θραύση. Υπάρχουν τέτοιες καταγραφές στη διεθνή βιβλιογραφία», είπε. «Εμφανίζονται όπου τα σεισμικά δίκτυα είναι πυκνά», σημείωσε.

Στο άρθρο του Guardian αναφερόταν ότι ο «αργός σεισμός» έλαβε χώρα λίγα χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης το καλοκαίρι του 2016 και θα μπορούσε να αποτελεί «επικίνδυνο σημάδι ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επανενεργοποιείται». Πρόκειται για ένα ρήγμα που στο παρελθόν έχει «δώσει» πολλούς σεισμούς, μεταξύ των οποίων η πολύνεκρη δόνηση του 1999 που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: