Πιο πικρός ο καφές από 1η Ιουνίου – Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά

Κοινοποίηση:
καφες

Ένα νέο χαράτσι 8 λεπτών έρχεται να «ροκανίσει» το πορτοφόλι μας. Ο φόρος θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις για χρήση ορισμένων πλαστικών συσκευασιών, ωστόσο, θα μετακυλήσει στους πολίτες που θα πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά, για παράδειγμα, τον καφέ τους σε πλαστικό ποτηράκι.
Με τέλος ανακύκλωσης θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουνίου οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχουν PVC.

Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Το ποσό του τέλους θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του Φ.Π.Α. και να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται στα σημεία πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Οι επιχειρήσεις που πωλούν αυτά τα είδη είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν δήλωση απόδοσης τέλους ανακύκλωσης κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά. Μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, η δήλωση θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του Ιουνίου 2022, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2022, ενώ βάσει του ψηφισθέντος νόμου, στον παραγωγό συσκευασιών που δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 100.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Θα τον φτιαχνουν και θα τον πινουν μονοι τους!. Εγω εδω και μηνες πεινω τσαγακι!
    Παντως να ειστε σιγουροι οτι στο τελος θα βαλουν και φορο αναπνοης!!
    Γιατι τους κοιταμε δεν ξερω όμως (κι εγω μαζι δεν το παιζω εξυπνος)

Comments are closed.