Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης – Ανοίγει το MyΘέρμανση

Κοινοποίηση:
πετρελαιο

Ανοίγει στις 14 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης από το οποίο θα ωφεληθούν συνολικά 1,3 εκατ. πολίτες ενώ μια μέρα μετά ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο με την έκπτωση των 25 λεπτών στην αντλία.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 η πλατφόρμα myΘέρμανση (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home) θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος αυξημένο στα 350 ευρώ με διπλασιασμό για τα νοικοκυριά που θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τον ηλεκτρισμό με πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον αυξημένος είναι και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των κονδυλίων της επιδότησης στα 300 εκατ. ευρώ.

Το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια και ο υπολογισμός της επιδότησης
Αναλυτικά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)
Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)
Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)
Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)
Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ
Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί
ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

 

Διπλασιασμός επιδόματος για τους νέους δικαιούχους
Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: