Περιοδικό Forbes: Η Ελλάδα έως το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να έχει αεροπορική υπεροπλία

Κοινοποίηση:
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ανάλυση του Paul Iddon στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes με τίτλο How Denying Turkey Upgraded F-16s Could Consolidate Greece’s Emergent Airpower Advantage αναλύει διεξοδικά το πώς η Ελλάδα θα έχει αεροπορική υπεροπλία έναντι της Τουρκίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακόμη και αν υλοποιηθεί η συμφωνία πώλησης νέων F-16 και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη F-35 Lightning II, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση F-16 προς την Τουρκία και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16 του τουρκικού στόλου.

Αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να πουλήσουν τα F-16, τότε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα υπερτερεί τεχνολογικά της Τουρκικής μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες απόκτησης μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροσκάφος στις τάξεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Την επόμενη μέρα, την 17η Μαΐου, απευθυνόμενος στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκάθαρα αναφερόταν στην προτεινόμενη συμφωνία πώλησης F-16 στην Τουρκία, όταν έλεγε:

  • «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, είναι μια ακόμη εστία αστάθειας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan αντέδρασε οργισμένα: «Συμφωνήσαμε με αυτόν να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρά ταύτα, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας πουλήσουν τα F-16. Δεν υπάρχει πλέον αυτός για μένα. Ποτέ δεν θα συμφωνήσω να συναντηθούμε. Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς».

Το ξέσπασμα του Erdogan δεν αποτελεί έκπληξη. Από τότε που η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35, επειδή προχώρησε στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, το μέλλον της αεροπορίας της είναι αβέβαιο. Τα F-16 συνιστούν την ραχοκοκαλιά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά πλέον σταδιακά γηράσκουν, και ειδικά τα Block 30 γίνονται όλο και πιο απαρχαιωμένα.

Η Τουρκία το έχει συνειδητοποιήσει αυτό και τον Οκτώβριο 2021 υπέβαλε αίτημα για αγορά 40 καινούργιων F-16 Block 70/72, που είναι το πλέον σύγχρονο μοντέλο. Επίσης, ζήτησε να αγοράσει υλικό αναβάθμισης των υπαρχόντων αεροσκαφών της και η συμφωνία συνολικά ανερχόταν στα 6 δις δολ. Η εξασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν λειτουργικά και ενημερωμένα τα F-16 της Τουρκίας για την επόμενη δεκαετία, έως ότου η Άγκυρα αρχίσει σταδιακά να τα αντικαθιστά.

Αν στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να πείσει την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την συμφωνία, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει με έναν στόλο F-16, που θα ήταν απελπιστικά ξεπερασμένος από τα πολύ πιο προηγμένα μαχητικά του δυτικού γείτονα της μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη έγκριση εκσυγχρονισμού για 84 F-16 του μοντέλου Block 72 Viper και το πρώτο HAF F-16, που αναβαθμίστηκε σε αυτό το πρότυπο, έκανε την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2021. Η Lockheed Martin υπολογίζει ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα ολoκληρωθεί μέχρι την 30η Ιουνίου 2027 και τότε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Γαλλία προχωρά στον εκσυγχρονισμό του υποστηρικτικού στόλου Mirage 2000 της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα προχωρά στην αγορά τουλάχιστον 24 αεροσκαφών 4.5 γενιάς Dassault Rafale του πιο πρόσφατου προτύπου F3R, που υπερτερεί από οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος.

Η Ελλάδα ήδη παρέλαβε έξι Rafale τον Ιανουάριο και η προσθήκη μιας Μοίρας 18-24 αεροσκαφών F-35 σε αυτόν τον καταπληκτικό στόλο, έως το τέλος της δεκαετίας, θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ήδη μυστικά έχει μπλοκάρει τις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία από το 2018 λόγω της απόκτησης των S-400, αλλά και λόγω άλλων διαφωνιών με την κυβέρνηση Erdogan.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden άφησε να εννοηθεί ότι θα συνηγορούσε εκ μέρους της Τουρκίας για την πώληση των F-16. Toν Μάϊο υπήρξαν αναφορές ότι ανεπισήμως η αμερικανική κυβέρνηση επεδίωξε την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος τύπου AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder για τα τουρκικά F-16.

Αν και πρόκειται για πολύ μικρότερη συμφωνία, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου αξίας 300 εκατ. δολαρίων, που ήταν ξεχωριστή από το αίτημα της Τουρκίας για επιπλέον F-16 και αναβαθμίσεις, ωστόσο η έγκρισή της θα σηματοδοτούσε δυνητική υποστήριξη για τα μελλοντικά αιτήματα της Τουρκίας.

Αν και η Τουρκία κέρδισε κάποιες εντυπώσεις στην Ουάσιγκτον από την μεσολάβησή της στην κρίση της Ουκρανίας, αυτές εξανεμίστηκαν με την επακόλουθη άρνηση του Erdogan να ενταχθεί η Σουηδία και η Φιλανδία στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις απειλές του για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των συμμαχικών των ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Παρομοίως, ένα σκληρό παιχνίδι εκμαίευσης συμβιβασμών (όπως η αποδοχή της ένταξης στο ΝΑΤΟ των Σκανδιναβικών κρατών με αντάλλαγμα την πώληση των F-16 ή το πράσινο φως για επίθεση στους Κούρδους της Συρίας) θα μπορούσε να γυρίσει μπούμεραγκ και να παγιώσει την ήδη ευρέως διαδεδομένη φήμη στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία διαχρονικά είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος όσο ο Erdogan βρίσκεται στην εξουσία.

Ακόμη κι αν η Τουρκία τελικά κερδίσει την έγκριση της συμφωνίας για τα F-16, πιθανότατα θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας για να παραλάβει πλήρως τα νέα αεροσκάφη και αναβαθμίσει πλήρως τα υπάρχοντα F-16. Και μέχρι τότε, τα 120 πλέον σύγχρονα τουρκικά F-16 πιθανότατα θα βρεθούν απέναντι σε 84 ισοδύναμα F-16 της Ελληνικής Αεροπορίας, που θα συμπληρώσουν τουλάχιστον 24 Rafales και πιθανώς και 24 F-35.

Με αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα έχει 134 αεροσκάφη, που θα υπερτερούν ποσοτικά και ποιοτικά των πιο σύγχρονων 120 αεροσκαφών της Τουρκίας. Και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για την Άγκυρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μέχρι στιγμής έχουμε στα σίγουρα 300+1 “βλήματα” που μας σκοτώνουν καθημερινά με μικρές δόσεις αργά και βασανιστικά…

Comments are closed.