Πανσέληνος Μαρτίου: Έρχεται να μας «ταράξει» τον ύπνο και τη διάθεση; Οι ειδικοί απαντούν

Κοινοποίηση:
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

Το «Φεγγάρι των Σκουληκιών» θα φωτίσει σήμερα τον βραδινό ουρανό, η τρίτη πανσέληνος του έτους δηλαδή που ακολουθεί τα φεγγάρια του Λύκου και του Χιονιού. Σύμφωνα με το Παλιό Αγροτικό Αλμανάκ (Old Farmers’ Almanac), το οποίο κατέγραψε πρώτο ονομασίες που αποδόθηκαν στα φεγγάρια στα διάφορα ιστορικά και πολιτισμικά συγκείμενα, η πανσέληνος του Μαρτίου συνδέθηκε με την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και τις πρώτες εμφανίσεις προνυμφών που μοιάζουν με γαιοσκώληκες.

Οι διάφορες φάσεις της Σελήνης και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά έλαβαν περίοπτη θέση στην παγκόσμια μυθολογία και λαογραφία. Πίσω στον 15ο αιώνα, καταγράφουν ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ, από την πεποίθηση ότι οι διάφορες φάσεις της Σελήνης (Luna στα λατινικά) κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο επιθετικούς, προέκυψε η ονομασία lunacy για την παραφροσύνη. Σήμερα, οι όροι lunacy και παραφροσύνη έχουν βρει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την ιατρικής. Δε συνέβη το ίδιο και με το ζήτημα της σεληνιακής επίδρασης στον άνθρωπο.

Οι αστρολογικές προβλέψεις αποτελούν το πλέον φωτεινό παράδειγμα. Το διαδίκτυο σήμερα κατακλύζεται από άρθρα αστρολογικού περιεχομένου, επικεντρωμένα κυρίως στο πώς η πανσέληνος θα επηρεάσει κάθε ζώδιο. Μα έχει τέτοιες ικανότητες και ιδιότητες το αστρονομικό φαινόμενο; «Ναι», απαντά η Κλινική του Κλίβελαντ, «το φεγγάρι και οι σεληνιακοί του κύκλοι μπορούν να σας επηρεάσουν· αλλά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζετε».

Σύμφωνα με τη Susan Albers από την Κλινική του Κλίβελαντ, ψυχολόγο με τίτλο Διδάκτορος Ψυχολογίας στην Κλινική Ψυχολογία (Psy.D), έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πολλά θηλαστικά έχουν προσαρμόσει τους βιολογικούς τους ρυθμούς στους σεληνιακούς κύκλους. Στην περίπτωση του ανθρώπου ωστόσο, κάθε μελέτη είναι αμφιλεγόμενη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: