Πανδημία στην Τουρκία: Τι σημαίνουν αυτοί οι μυστικοί ομαδικοί τάφοι;

Κοινοποίηση:
headline

Σε μια εποχή που όποιος άνοιξε το στόμα του για να αμφισβητήσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας και της οικονομίας, έχει συλληφθεί και κατηγορήθηκε ότι είναι μέλος του “Τρομοκρατικού Δικτύου Γκιουλέν” (FETO), ο λαός έμεινε μόνος και αβοήθητος μπροστά σε μια επιδημία που έσπασε τον κόσμο. Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η αρχή του κοινωνικού κράτους καταστρέφεται και καταπατάται, η αλήθεια στέλνεται σε εξορία και το ψέμα και η επιδεικτική θρησκοληψία επικρατούν…

Οι φυλακές είναι γεμάτες από αθώους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί για τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις ή την εθνικότητά τους. Το κράτος, που δεν μπορεί να φροντίσει ούτε τους ελεύθερους πολίτες του, δεν δίνει δεκάρα για τους φυλακισμένους.Είναι προφανές ότι χιλιάδες άνθρωποι που είναι υπό κράτηση και στις φυλακές, είναι ευάλωτοι σε επίθεση από έναν θανατηφόρο ιό. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους ανησυχούν.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσιάζει, το ίδιο και το κόμμα Deva του Ali Babacan, που βγήκε στο προσκήνιο και έδωσε μεγάλες ελπίδες… Η πολιτική απουσιάζει από το προσκήνιο, σε μια περίοδο που οι άνθρωποι αγωνιούν για την επιβίωση και την ίδια τους τη ζωή, σε μια περίοδο που έχουν καταπατηθεί και απειλούνται τα βασικά δικαιώματα των πολιτών. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στο HDP, το οποίο προσπαθεί να τείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ένα χέρι βοήθειας, να δράσει και το κράτος το παρεμποδίζει να διανείμει βοήθεια στους πολίτες.

Η Τουρκία διανύει μια περίοδο που μοιάζει με ζωντανή ταινία τρόμου … Το Κοινοβούλιο, που πρέπει να είναι η φωνή του λαού, είναι αδρανοποιημένο και έχει μετατραπεί σε ένα απλό μηχανισμό κατάθεσης ερωτήσεων. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές που τόλμησαν να λάβουν τον λόγο, στριμώχτηκαν στη γωνία του Hyde Park, ενώ τα όσα είπαν όχι μόνο δεν προβάλλονται, αλλά υπόκεινται σε έρευνα και τιμωρία.

Η μοίρα της χώρας είναι στα χέρια ενός ατόμου που έχει κλειστεί στο Μέγαρο με την οικογένειά του, ο οποίος δεν τολμά να συναντηθεί καν με τους υπουργούς του. Το μόνο που έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από άγνωστη πηγή, στο οποίο ακούγεται να λέει στο λαό “η τύχη σας είναι στα χέρια του Αλλάχ”.

Η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος όπου πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας για να ρωτήσουμε τι είναι κράτος και ποια η αποστολή του, μια περίοδος που πρέπει να εντοπίσουμε τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο τουρκικό κράτος. Οι Daron Acemoglu και James A. Robinson, στο τελευταίο τους βιβλίο The Narrow Corridor*), αναλύουν τον αυταρχικό-απολυταρχικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και εξηγούν για άλλη μια φορά τη σημασία της μετάβασης προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Αυτή η μετάβαση δεν είναι μια διαδικασία μονοσήμαντη και στατική. Είναι απαραίτητο να προστατεύεται και να βελτιώνεται συνεχώς. Επίσης, ο Donald Trump αποτελεί ένδειξη ότι απειλούνται και οι φιλελεύθερες δημοκρατίες.

Ωστόσο, ο Bernie Sanders, αποτελεί παράδειγμα του αγώνα που γίνεται για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Η παρουσία του επηρεάζει και αλλάζει το Δημοκρατικό Κόμμα, επισημαίνοντας την ανάγκη της ύπαρξης του κράτους δικαίου στις ΗΠΑ. Χάρη στον αγώνα και τη δύναμη αυτής της πτέρυγας του Bernie Sanders και του Δημοκρατικού Κόμματος, δόθηκε το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης στην αμερικανική ιστορία, άμεση βοήθεια προς τους ανέργους, στήριξη στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και η δωρεάν τεστ για κορωνοϊό.

Όμως στην Τουρκία το κράτος αντί να δίνει, παίρνει από τους πολίτες. Το τουρκικό κράτος έχει άλλο πρόσωπο, η Ανατολία ζει με αυτό το πρόσωπο για αιώνες, και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, είναι αντιμέτωπο με αυτό το πρόσωπο σήμερα. Το πρόσωπο αυτό είναι τρομακτικό και αυταρχικό, καταπιεστικό, δεν είναι ευαίσθητο στις απαιτήσεις των ανθρώπων και κλείνει το στόμα σε όποιον υψώσει τη φωνή του. Τους καταπιέζει, τους φυλακίζει, τους τραυματίζει, τους σκοτώνει … Κλέβει τον ιδρώτα της δουλειάς τους και βοηθά τους άλλους να το κάνουν. (Βλ. λιγνιτωρυχεία της Soma, εργολάβοι φίλοι του Ερντογάν, ναυπηγεία, κατασκευές …).

Ένα τέτοιο πρόσωπο του κράτους αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Κίνα και τη Ρωσία, το βλέπουν σήμερα οι πολίτες ξεκάθαρα στην Τουρκία. Αυτό το κράτος δίνει μήνυμα στην κοινωνία όταν συλλαμβάνει και κλείνει το στόμα σε έναν οδηγό φορτηγού ο οποίος μοιράζεται το βίντεο στο οποίο φαίνεται να λέι: “Θα μένω πεινασμένος αν δεν δουλέψω”. Αυτό το κράτος, που δεν μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες τους, σκάβει μαζικούς τάφους στην κορυφή του βουνού για τους πολίτες του. Όταν δε ανακαλύφθηκαν οι μαζικοί τάφοι, επιβάλλει στον νομάρχη να κάνει μια δήλωση, που ενώ το αρνείται, στην ουσία το επιβεβαιώνει.

Αυτό το κράτος μπορεί να κρύψει τα γεγονότα επειδή αγόρασε και ελέγχει όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο φίλος μας Nurcan Baysal, επειδή έκανε τέσσερα tweets που εξηγούσαν την κατάσταση που επικρατεί στο Ντιγιαρμπακίρ, κλήθηκε στην ασφάλεια και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος επειδή ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να έρθει εξαιτίας της επιδημίας. Υπάρχει μεγάλη καταπίεση, επειδή υπάρχει μεγάλος φόβος για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι γίνεται, όταν βλέπουν να απουσιάζουν ένας ένας και δυο δυο οι γείτονές τους. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στους νομούς που πηγαινοέρχονται οι τζιχαντιστές, χωρίς κανέναν έλεγχο. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι το βίντεο με τους μυστικούς ομαδικούς τάφους είναι από την πόλη Αντέπ.

Φυσικά, όταν οι άνθρωποι παρατηρήσουν τη διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της χώρας τους θα αναρωτηθούν. Ο παππούς του Hans, η γιαγιά της Helga θεραπεύτηκαν σε άριστες συνθήκες υγείας και μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.  Όμως, γιατί ο παππούς του Αλί, η γιαγιά της Fatma, πέθαναν;

Αυτό είναι το σημείο που έφερε τη χώρα ο άνθρωπος που ως δήμαρχος αγόρασε νεκροφόρες Mercedes, λέγοντας “τουλάχιστον ο λαός μας όταν πεθαίνει, θα λέει ότι ανέβηκε σε μια Mercedes”!  Βάζοντας τους ανθρώπους σε μυστικούς κρυμμένους μαζικούς τάφους, κρύβοντας την πραγματικότητα και την αλήθεια για τον κορωνοϊό, ο άνθρωπος αυτός βάζει τον υπουργό του να ανακοινώνει άλλα στοιχεία και άλλα να δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα.

Πρόκειται για μια σκοτεινή περίοδο, που θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα. , βαριά τιμή. Η μόνη μας ελπίδα είναι ο ιός να χάνει την επίδρασή του το καλοκαίρι, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, και η Δύση να βρει εμβόλιο πριν έρθει ο χειμώνας. Διαφορετικά, το μόνο που έχετε στα χέρια σας είναι οι δεήσεις του ιμάμη από τα μεγάφωνα των τζαμιών και τον άνθρωπο που ακούει από το κινητό του τις ψαλμωδίες του ιμάμη…

(*)The Narrow Corridor- States, Socities, and The Fate Of Liberty Penguin Press / Daron Acemoğlu – James A. Robinson

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ahvalnews

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: infognomonpolitics.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ο Έρντο τα ξέρει τα γραμμένα και τα έχει γραμμένα.

  2. Κάπως έτσι θα πέσει ο Ερτογαν και θα γίνουν όλα όσα είναι γραμμένα να γίνουν…

Comments are closed.