Παίρνουν κεφάλια για τον κορωνοϊό – Οργισμένοι οι Κινέζοι για τους χειρισμούς

Κοινοποίηση:
People wearing face masks walk down a deserted street in Wuhan in central China's Hubei Province, Tuesday, Jan. 28, 2020. China's death toll from a new viral disease that is causing a  global concern rose by 25 to at least 106 on Tuesday as the United States and other governments prepared to fly their citizens out of the locked-down city at center of the outbreak. (AP Photo/Arek Rataj)

Ξεχειλίζει η οργή στην Κίνα και ειδικά στην επαρχία Χουμπέι, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Έντονος θυμός υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες καθώς οι αρχές κατηγορούνται από μεγάλο μέρος των πολιτών ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, μετά τις επικρίσεις από την κοινή γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση.

Η δυσαρέσκεια που υπήρχε αρχικά μετατράπηκε σε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του 34χρονου Λι Ουενλιάνγκ, ένας από τους πρώτους γιατρούς που προειδοποίησαν για τον βαθμό κρισιμότητας της κατάστασης. Μετά την επίπληξή του από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε για διάδοση φημών, μολύνθηκε και ο ίδιος από τον νέο κοροναϊό.

Ο Ζανγκ Τζιν, βασικός υπεύθυνος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας, και η Λιου Γινγκζί, η διευθύντρια, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση της μόνιμης επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Χουμπέι, μετέδωσε το CCTV.

Η απόφαση αυτή δείχνει να αποσκοπεί να πέσουν οι τόνοι καθώς η κοινή γνώμη ζητούσε την απόλυσή τους μετά τον θάνατο του Λι Ουενλιάνγκ. Ο οφθαλμίατρος αυτός θεωρήθηκε εθνικός ήρωας έναντι των τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επεδίωξαν να αποσιωπήσουν τις αποκαλύψεις του.

Ένας πρώην αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής (υπουργείο) Υγείας, ο Ουάνγκ Χεσένγκ, θα αντικαταστήσει τους δύο αξιωματούχους που απομακρύνθηκαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Χουμπέι είναι το κέντρο της επιδημίας, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες περιοχές της Κίνας και το εξωτερικό: εκεί έχει καταγραφεί το 96% των άνω των χιλίων θανάτων από τον νέο κοροναϊό μέχρι στιγμής και το 74% των κρουσμάτων.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έχει ξεπεράσει αυτόν του SARS (Οξύ Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο), το οποίο προκάλεσε πλήγμα στη χώρα το 2002-2003 και στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: