«Πέφτει» η Τ. Μέι: Αναμένονται παραιτήσεις υπουργών – «Η ΕΕ θέλει να μας διασπάσει εδαφικά»

Κοινοποίηση:
mei

Ραγδαίες εξελίξεις στην Βρετανία μετά το δραματικό διάγγελμα της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, καθώς αναμένονται παραιτήσεις υπουργών. Δραματική τροπή παίρνει το Brexit ύστερα από το ναυάγιο της άτυπης συνόδου του Σάλτσμπουργκ, όπου οι 27 απέρριψαν τις προτάσεις της Τερέζα Μέι και κάλεσαν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να υποχωρήσει στα βασικά θέματα της οικονομίας και στο ιρλανδικό.

Η Τ.Μέι πατά σε “ναρκοπέδιο”. Επί της ουσίας τα πάντα είναι στον αέρα.

Η παράταση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019, ακόμη και η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος –όπως τόνισε το περιοδικό Spectator– δεν μπορούν να αποκλειστούν σαν ενδεχόμενα, αν το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει την (όποια) συμφωνία του παρουσιάσει στο προσεχές διάστημα η Μέι ή αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο «συμφωνητικό διαζυγίου» ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε.

Μέσα σε αυτό το ναρκοπέδιο δεν αποκλείεται η Βρετανία να αλλάξει πρωθυπουργό ή και κυβέρνηση ύστερα από πρόωρες εκλογές- τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς η ετήσια συνδιάσκεψη των Τόρις στις 30 Σεπτεμβρίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε κλωτσοπατινάδα οπαδών και αντιπάλων του «ήπιου» και του «σκληρού» Brexit.

Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για «ταπείνωση» της πρωθυπουργού και της χώρας (σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν Guardian, Times, Financial Times και BBC) η Μέι απηύθυνε χθες το απόγευμα ένα δραματικό διάγγελμα στους συμπατριώτες της, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να διασπάσουν εδαφικά το Ηνωμένο Βασίλειο με το να διατηρήσουν τη Β. Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση και ξεκαθαρίζοντας ότι θα μείνει πιστή στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, για να μην πλήξει τη δημοκρατία.

«Δύο πράγματα οφείλει να ξέρει η Ε.Ε.: Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν θα διασπάσω τη χώρα μου», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Τουσκ μού είπε ότι οι προτάσεις μας υπονομεύουν την ενιαία αγορά, αλλά δεν έκανε καμία αντιπρόταση. Επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», τόνισε εξάλλου η Βρετανίδα πρωθυπουργός, καλώντας την Ε.Ε. να καταθέσει συγκεκριμένη αντιπρόταση και να σέβεται τη Βρετανία.

Προδιαθέτοντας τους συμπατριώτες της και τη διεθνή κοινότητα για ένα μη συμφωνημένο Brexit, η Mέι διαβεβαίωσε τους 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν απολύτως σεβαστά και είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν στη χώρα. Παράλληλα καθησύχασε τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας ότι σε περίπτωση «άτακτου» Brexit θα κάνει το παν ώστε να μην αναβιώσουν τα «σκληρά σύνορα» της προ 1998 εποχής.

«Οι Ευρωπαίοι προτείνουν είτε να ακυρώσουμε το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος υπακούοντας σε όλους τους κανόνες της Ε.Ε. για την οικονομία, το εμπόριο και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση είτε να συνάψουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα αποκόψει οικονομικά τη Β. Ιρλανδία από την υπόλοιπη χώρα. Είναι αδύνατον να δεχθώ μια λύση που απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα», τόνισε.

Ορισμένοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι θα απαιτήσουν να τους παρουσιάσει ένα «εναλλακτικό σχέδιο» όσον αφορά την πρότασή της για το Brexit.

Μάλιστα, ενδέχεται να υποβάλλουν ομαδικώς τις παραιτήσεις τους εάν δεν αλλάξει πορεία, ανέφερε η συντηρητική βρετανική εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Οι υπουργοί θα απαιτήσουν από τη Μέι να τους παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στην πρότασή της, που είναι γνωστή ως «Τσέκερς», κατά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Το σχέδιο της Μέι ήδη δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξωθώντας τη συντηρητική πρωθυπουργό να υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση και να αξιώσει από τους ομολόγους της να της κάνουν εκείνοι τις δικές τους προτάσεις.

Οι οπαδοί του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι καλωσόρισαν την Παρασκευή τον αδιάλλακτο τόνο της, όμως η πρόταση της έχει δεχθεί επικρίσεις και στο εσωτερικό.

Κατά το δημοσίευμα υπάρχει έντονη «φημολογία» κατά την οποία η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έστερ ΜακΒέι πιθανόν θα αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο εάν δεν παρουσιαστεί νέα πρόταση, ενώ η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ επίσης φέρεται να προτίθεται να παραιτηθεί, αν και η εφημερίδα σημείωσε πως φίλοι της διαψεύδουν ότι θα υποβάλλει παραίτηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: