Πέθανε ο πρωταγωνιστής του ιστορικού “φιλιού της νίκης”

Κοινοποίηση:
eisenstaedt1

Το στιγμιότυπο του παθιασμένου φιλιού ενός ναύτη σε μία άγνωστη νοσοκόμα στην Times Square της Νέας Υόρκης στις 14 Αυγούστου 1945 – ημέρα της παράδοσης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – έγινε μία από τις πιο αναγνωρισμένες φωτογραφίες του κόσμου.

Ο ναύτης της Times Square, Τζόρτζ Μεντόζα από το Ρόουντ Άϊλαντ των ΗΠΑ, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, πλήρης ημερών, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, σε ηλικία 95 ετών.

Η νοσοκόμα που έγινε διάσημη από τη θρυλική φωτογραφία ήταν η 21χρονη Γκρέτα Φρίντμαν, τότε βοηθός οδοντιάτρου, η οποία απεβίωσε το 2016 στη Βιρτζίνια, σε ηλικία 92 ετών.

O Μεντόζα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών κατά τη διάρκεια του πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο.

mendonsa
Ο Τζορτζ Μεντόσα πέθανε μετά από μια πτώση που είχε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο σπίτι του στο Μίντλεταουν, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, όπως ανέφερε η κόρη του στην τοπική εφημερίδα Providence Journal.

Όλος ο κόσμος χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2012, όταν κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”, για να μάθει την ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών. Το φιλί αυτό, που αποθανάτισε ο φωτορεπόρτερ Άλφρεντ Άιζενστατ στις 14 Αυγούστου 1945, όταν ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας, έγινε το σύμβολο της ειρήνης.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, που τότε ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου, εικονίζεται στη φωτογραφία στην αγκαλιά ενός ναύτη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που, τρελός από χαρά, την φιλά με πάθος στο στόμα, μέσα στη μέση του δρόμου.

Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι, οι δυο νέοι δεν γνωρίζονταν πριν από αυτή τη στιγμή που χαράχτηκε ανεξίτητλα στη μνήμη όλων χάρη στη φωτογραφία του Άιζενστατ.

“Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (…) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε” το τέλος του πολέμου, είχε δηλώσει το 2005 η ίδια η Φρίντμαν σε μια συνέντευξη για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων. “Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου”, εξήγησε, προσθέτοντας ότο ο Τζορτζ Μεντόσα δεν της είπε ούτε μια λέξη πριν να την σφίξει στην αγκαλιά του. “Δεν επέλεξα να με φιλήσουν. Αυτός ο άνδρας ήρθε απλώς και με αγκάλιασε, με άρπαξε”, είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: