Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο «άρχοντας των όπλων»

Κοινοποίηση:
dafermos

Σε ηλικία 75 ετών άφησε το απόγευμα της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Ελπίς» την τελευταία του πνοή ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο «άρχοντας των όπλων» όπως έγινε γνωστός, καθώς ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στον τομέα των εξοπλισμών στην Ελλάδα, αν και προτιμούσε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αμφιλεγόμενη αλλά και αντιφατική προσωπικότητα, ο γεννημένος στον Μυλοπόταμο της Κρήτης Κωνσταντίνος Δαφέρμος τους τελευταίους μήνες της ζωής του ζούσε μόνος στο πολυτελές πενταώροφο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο αν και είχε βγει δύο φορές σε πλειστηριασμό για χρέη το τίμημα (35 εκατ. ευρώ) θεωρήθηκε πολύ υψηλό από τους υποψήφιους αγοραστές.

Το όνομά του απασχόλησε τον Τύπο όταν ενεπλάκη σε προμήθειες όπως αυτή των αντιαρματικών Kornet της ρωσικής KBP από τον ελληνικό στρατό, αλλά και την ενοικίαση στο Δημόσιο ρωσικής προέλευσης ελικοπτέρων και των πληρωμάτων τους σε ρόλους αεροπυρόσβεσης. Στην περίπτωση των Kornet είχε κατηγορηθεί ότι πίεσε μέσω δωροδοκιών για να «επιβάλει» την προμήθεια στην Ελλάδα. Προφυλακίστηκε για 9 μήνες το 2016, ενώ δεσμεύτηκαν και οι λογαριασμοί του – η κατηγορία ήταν για μίζα 3 εκατ. δολαρίων προς τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Ο μεγαλύτερος Έλληνας έμπορος οπλικών συστημάτων με γραφεία σε Βιέννη, Αθήνα, Μαδρίτη και Μόσχα θεωρείται ότι κατέρρευσε ψυχολογικά μετά το θάνατο του γιου του και νωρίτερα της συζύγου του, και οικονομικά μετά την περιπέτειά του με τη Δικαιοσύνη.
Τα κεφάλαια της μυθιστορηματικής ζωής του περιλαμβάνουν εμπόριο όπλων κατά την διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, κατηγορίες για λαθρεμπόριο, μία σύλληψη και ο εγκλεισμός του για τρεις μήνες σε φυλακή της Τουρκίας, αλλά και η αναγόρευσή του σε Άρχων του Πατριαρχείου το 2001.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Δαφέρμου έγινε χθες στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία περίπου 250 ατόμων και με αναφορές κυρίως στο μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: