Πέθανε η ηθοποιός Ντόρις Ντέι (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
doris_day_marquee4

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 97 ετών άφησε σήμερα η διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια Ντόρις Ντέι, η οποία μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε το ίδρυμα που είχε ιδρύσει για τα ζώα, το Doris Day Animal Foundation.

Γεννήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο στις 3 Απριλίου 1922 ως Ντόρις Μαίρη Ανν Κάππελχοφ σε οικογένεια γερμανικής καταγωγής.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι το 1939 ως μέλος της μπάντας τους Λες Μπράουν. Το τραγούδι που την έβγαλε στο προσκήνιο ήταν το «Sentimental Journey» που κυκλοφόρησε το 1945. Το 1947 άρχισε τη σόλο καριέρα με την Columbia Records· μέχρι το 1967 κυκλοφόρησε με τη συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρεία πάνω από 650 ηχογραφήσεις, γεγονός που «έχρισε» την Ντόρις Ντέι ως μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες του 20ού αιώνα.

Για τη συνολική της προσφορά στο τραγούδι πήρε Γκράμι, ενώ το «Que sera, sera» που ακούγεται στην ταινία Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά (1956) πήρε Όσκαρ.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1948 στο φιλμ Το ρομάντζο των 7 θαλασσών του Μάικλ Κερτίζ. Το 1959 ήταν υποψήφια για Όσκαρ για το ρόλο της στην ταινία Τα απόρρητα της κρεβατοκάμαρας (Pillow Talk). Συνολικά στην καριέρα της συμμετείχε σε 39 ταινίες, κερδίζοντας τρία Βραβεία Henrietta, ένα βραβείο συνολικής προσφοράς από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών του Λος Άντζελες και μία Χρυσή Σφαίρα για το σύνολο του έργου της.

Αν και δεν της άρεσε καθόλου η ιδέα, αλλά έχοντας υπογράψει σχετικό συμβόλαιο ο άντρας της, η Ντόρις Ντέι το 1968 ξεκίνησε το δικό της τηλεοπτικό σόου το The Doris Day Show που είχε ως μουσικό σήμα το «Que sera, sera». Η επιτυχία του ήταν μεγάλη και τελικά ολοκληρώθηκε μετά από πέντε σεζόν, το 1973.

Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της Ντόρις Ντέι ήταν το 1968 και το τελευταίο άλμπουμ της, το 29o, κυκλοφόρησε το 2011. Ήταν το My Heart, το οποίο κατάφερε να φτάσει στο Νο9 των Top 40 Charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Για την αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών της προς τη χώρα, το 2004 τιμήθηκε από τον Τζορτζ Μπους με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Είχε κάνει τέσσερις γάμους και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον μουσικό Τέρι Μέλχερ, ο οποίος πέθανε το 2004 σε ηλικία 62 ετών, και έναν εγγονό. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε στο Καρμέλ της Καλιφόρνιας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: