Πάει για κλείσιμο η ΛΑΡΚΟ – Το νικέλιο στα Σκόπια…

Κοινοποίηση:
gkat_27_0402_page_1_image_0001-thumb-large

Ανανεώνει τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν για πώληση ή «λουκέτο» στην ΛΑΡΚΟ, με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά το θέμα να υπογραμμίζουν στο «Σin» ότι οι πιθανότητες να περάσει σε ιδιώτη επενδυτή το εργοστάσιο της Λάρυμνας είναι ελάχιστες. Ο μοναδικός ενδιαφερόμενος σχεδιάζει να «χτυπήσει» σε διαγωνισμό μόνο τα μεταλλεία της Καστοριάς, με σκοπό να εξάγει το μετάλλευμα σε εργοστάσιο των Σκοπίων, δικών του συμφερόντων.

Η Κομισιόν ανακινεί το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων στη ΛΑΡΚΟ, ύψους 135 εκατ. ευρώ, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με νέα προσφυγή, να επιδικάσει ημερήσιο πρόστιμο στην Αθήνα για κάθε ημέρα που περνά χωρίς να εφαρμόζεται η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου για ανάκτηση των ενισχύσεων.

Κατ ουσίαν, η κυβέρνηση πιέζεται να εφαρμόσει το σχέδιο εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή, κατάληξη του οποίου θα είναι η πώληση, μέσω ξεχωριστών διαγωνισμών, των βασικών περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας, δηλαδή του εργοστασίου στη Λάρυμνα και των μεταλλείων στην Καστοριά.

Στην παρούσα φάση και πριν προχωρήσει η διαδικασία της τμηματικής εκποίησης, η ΛΑΡΚΟ παραμένει σε λειτουργία… φαντάσματος, καθώς λειτουργεί με μια μικρή εφάπαξ ενίσχυση από το Δημόσιο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ ο εκκαθαριστής πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μένουν ελάχιστα ποσά για την κάλυψη άλλων, σημαντικών λειτουργικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο εκκαθαριστής σκοπεύει να προχωρήσει σε εισαγωγή μεταλλεύματος, επειδή παραμένουν απλήρωτοι οι μεταφορείς μεταλλεύματος από την Καστοριά και έχουν σταματήσει να εφοδιάζουν το εργοστάσιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: