ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ;; «Σπιράλ θανάτου» για τα νοικοκυριά: 24ος μήνας συνεχών αυξήσεων στα τρόφιμα ο Μάιος!

Κοινοποίηση:
ΣΔΩ

Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, κατέγραψαν τον Μάιο τον 24ο μήνα τους με συνεχείς αυξήσεις, γεγονός που δεν οφείλεται φυσικά μόνο σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, ή κάποιον… αόρατο εχθρό, αλλά στην αδυναμία της απερχόμενης Κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την αγορά και κυρίως την αισχροκέρδεια, η οποία έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά σε απόγνωση.

«Η ακρίβεια μας έχει τρελάνει… Κάθε μέρα αλλάζουν την τιμή», είπε περιγράφοντας εύστοχα την κατάσταση στο Open ένας καταναλωτής, ο οποίος είδε μόνο τον Μάιο, τις ανατιμήσεις να φτάνουν στο 11,6% και να προστίθενται πάνω σε όλες τις προηγούμενες, δημιουργώντας ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας. Και γι’ αυτό, δεν φταίει προφανώς ούτε ο Πούτιν, ούτε οι κακοί χάκερς, ούτε οι εξωγήινοι. Οι ελεγκτικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη.

Σε σχέση με τον Μάιο του 2021, όταν και ξεκίνησε αυτή η ξέφρενη κούρσα της ακρίβειας, το ψωμί και τα δημητριακά έχουν αυξηθεί κατά 24,5%, τα κρέατα κατά 25,7%, ενώ τα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 32,1%!

Σε μεμονωμένα είδη διατροφής μάλιστα, οι αυξήσεις σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 70%!

Μέσα σε έναν μήνα (Απρίλιος-Μάιος 2023), η τιμή στο αλεύρι πήρε 8% πάνω, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει ανατιμηθεί τρεις φορές. Όπως μπορεί να κανείς να δει στο ΙΝΚΑ, για να κάνει και τις συγκρίσεις, τον Μάιο του 2022 ένα κιλό αλεύρι κόστιζε 1,70 ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2023 το πλήρωναν 2,20 ευρώ.

Το ρύζι για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 5,4% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι πατάτες μέσα σε έναν μήνα ανέβασαν την τιμή τους κατά 4,3%!

«Κάθε μέρα ψάχνουμε στα ράφια και βλέπουμε τις τιμές να έχουν ανέβει και 10%», είπε μια καταναλώτρια στον Alpha, ενώ μια άλλη σχολίασε ότι «έχω κόψει πράγματα».

«Όλα είναι φωτιά», είπε μια απογοητευμένη κυρία στη λαϊκή αγορά, βλέποντας και τα νωπά φρούτα να έχουν «τσιμπήσει» αύξηση 7,6% μέσα σε ένα μήνα (Απρίλιος-Μάιος 2023).

Παρά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες γίνονται διαδοχικά εδώ και καιρό, οι τιμές στο ράφι δεν λένε να πέσουν. Αντίθετα, τραβούν την ανηφόρα χωρίς καμία διάθεση επιστροφής…

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: