ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!! Τι κάνεις αν σε τσιμπήσει τσούχτρα…

Κοινοποίηση:
29-4

Έφτασε το καλοκαιράκι και μαζί με αυτό έρχονται διάφοροι ενοχλητικοί επισκέπτες. Σφίγγες στις ψαροταβέρνες, κουνούπια στα rooms to let, μεθυσμένοι Άγγλοι στα νησιά και το πλέον κλασικό φαινόμενο των ελληνικών θαλασσών: οι τσούχτρες.

 

Ευτυχώς σε σχέση με είδη που ευδοκιμούν στους ωκεανούς, οι δικές μας δεν είναι θανατηφόρες. Αυτό όμως δε σημαίνει πώς αν σε τσιμπήσουν δεν πονάει. Να τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, σε περίπτωση που έχεις κάποια ατυχή συνάντηση μαζί τους.

Βγες από το νερό

Μην περιμένεις να σε τσιμπήσουν ξανά, βγες όπως είσαι από τη θάλασσα γιατί δεν χρειάζεται να σου επαναλάβουν αυτό που θέλουν να σου πουν.

Μην ξεπλύνεις με πόσιμο νερό

 

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εντείνεις το μαρτύριό σου. Όσο περισσότερο πόσιμο νερό του ρίχνεις, τόσο το «κεντρί» που έχει μείνει πάνω σου θα εκκρίνει περισσότερο δηλητήριο. Ξέπλυνε με αλμυρό νερό και μην το τρίβεις.

Τα ούρα και το τσίμπημα

Ναι, όλοι το έχουμε ακούσει, πώς τα ούρα κάνουν καλό σε αυτά τα τσιμπήματα. Μύθος μεγάλος, το μόνο που θα καταφέρεις είναι απλά να ουρήσεις τον εαυτό σου.

Ξύδι, αυτό το φάρμακο

Αντί για ούρα, βάλε ξύδι. Αυτό μάλιστα, κάνει δουλειά και ανακουφίζει αρκετά άμεσα τον πόνο. Μια άλλη λύση είναι και αφρός ξυρίσματος που έχει την τάση να σταματάει τη δράση του «κεντριού» της τσούχτρας.

Η ζέστη διώχνει τα συμπτώματα

Μετά το αλμυρό νερό, και το ξύδι, κι ίσως τον αφρό ξυρίσματος προσπάθησε με ένα μικρό αιχμηρό αντικείμενο (π.χ καρφίτσα), το οποίο έχεις απολυμάνει να να αφαιρέσεις το «κεντρί» -ή για να τα πούμε πιο σωστά, τα μικροσκοπικά πλοκάμια που έχει αφήσει πάνω σου η τσούχτρα. Και στο τέλος έρχεται η ζέστη: μια καυτή κομπρέσα ή έστω πάρα πολύ ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά θα σε βοηθήσει να ανακουφίσεις τον πόνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: