ΠΛΕΥΡΗ ΖΕΙΣ;;; Ξανά ράντσα στους διαδρόμους των νοσοκομείων!

Κοινοποίηση:
ASCSAACS

Καλές οι επικοινωνιακές ρουκέτες εντυπωσιασμού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά -μέρες που ‘ρχονται- μ’ αυτές αβγά δεν βάφονται. Οπότε και σε μεγάλα νοσοκομεία, με τεράστια προσέλευση ασθενών κατά τη διάρκεια των εφημεριών και πολύωρη αναμονή στα επείγοντα, παραμένει η «πληγή» των ράντσων, αφού -όπως λένε εργαζόμενοι σε αυτά- η εικόνα δεν έχει βελτιωθεί.

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν την εφημερία της Δευτέρας, προσήλθαν κατά τη διάρκειά της 1.102 ασθενείς και εισήχθησαν 210 ασθενείς για νοσηλεία. Ο χρόνος αναμονής για εξέταση στο Τμήμα Επειγόντων ήταν πάνω από εφτά ώρες, ενώ είχαν αναπτυχθεί 60 ράντσα, ενώ, μετά την τελευταία εφημερία, το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» μετρούσε κοντά στα 50 ράντσα.

Αυτές οι εικόνες καταγράφονται τη στιγμή που οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, καθώς και τα περιστατικά εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό δεν είναι τόσο μεγάλα, αφού στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση κατά 23% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, βασική αιτία του προβλήματος στα δύο νοσοκομεία -που ούτως ή άλλως εξυπηρετούν μεγάλο όγκο ασθενών- είναι οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, που, μεταξύ άλλων, έχουν οδηγήσει και σε κλείσιμο κλινικών. Στο «Αττικόν», μάλιστα, λειτουργούν οι εφτά εκ των 14 χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, με τις ελλείψεις και την υποστελέχωση να είναι γενικότερο φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει τόσο τις εφημερίες όσο και τις λίστες των τακτικών χειρουργείων.

Μια σημαντική παράμετρος, όπως αναδεικνύουν το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό των εν λόγω νοσοκομείων για την αθρόα προσέλευση ασθενών, είναι πως μετά την ύφεση των κυμάτων κορονοϊού η προσέλευση για άλλα θέματα υγείας έχει μεγαλώσει. Παράλληλα, πλέον οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων δίνονται κανονικά, οπότε τα κενά μεγεθύνονται. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας θεωρείται πως ξεπερνούν τις 5.000, ενώ σε 25.000 υπολογίζονται τα κενά σε άλλες βασικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 100.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη κατά μέσον όρο αντιστοιχούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Επιπλέον δύο παράμετροι που επιβαρύνουν τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι: Αφενός η νέα «αρχιτεκτονική» του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα στην περιφέρεια πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν απλά ως κέντρα διακομιδών, αφού λόγω ελλείψεων και υποστελέχωσης δεν μπορούν να δουλέψουν. Αφετέρου, ασθενείς παραμένουν εντός των νοσοκομείων, νοσηλευόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα για να χειρουργηθούν σε έκτακτα χειρουργεία, λόγω έλλειψης χειρουργικών αιθουσών και αναισθησιολόγων.

Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση του Ευαγγελισμού, στον οποίο τα ράντσα περιορίζονται -εδώ και έναν μήνα περίπου- λόγω της μεταφοράς ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μικρότερα νοσοκομεία. Εντούτοις, και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας η αναμονή, όταν εφημερεύει, είναι μεγάλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. μην ενοχλειτε….. ειναι στην ΤιΒι….. και κονταρομαχει με ολα τα αλλα τερατα…..

Comments are closed.