ΠΑΟΚ: Κρίσιμες αποφάσεις για το σήμερα και το μέλλον!

Κοινοποίηση:
kolkas

Την ώρα που στην αγορά δεν κουνιέται φύλλο παρότι πλησιάζει επικίνδυνα η 1η του Γενάρη, ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να συμμαζέψει τις κακογραφίες του.

Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις τέσσερις – πέντε βασικούς σου παίκτες χωρίς συμβόλαιο το καλοκαίρι ενώ παλεύεις για να κατακτήσεις το πρωτάθλημα. Από την άλλη, έχουμε μάθει να ζούμε με έναν ΠΑΟΚ που έχει το δικό του τάιμινγκ.

Ο Κρέσπο είναι μία ανάσα για να υπογράψει για τα επόμενα δύο χρόνια, όμως είναι τέτοια η εικόνα του αθλητικά και τέτοιο το δέσιμό του με το κλαμπ, που θα είναι εύκολο για αυτόν να πάει ακόμα παραπέρα. Στα 31 του, με σουλούπι 25χρονού, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το μέλλον του. Απλά είναι λογικό από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ να θέλει να κινηθεί λίγο πιο προσεκτικά στη διάρκεια των συμβολαίων που προτείνει.

Ο Μάριο Μπράνκο, στις υποθέσεις Βαρέλα και Μπίσεσβαρ που είναι λίγο πιο σκληροί στις διαπραγματεύσεις, βάζει το συν ένα το οποίο ανανεώνεται αυτόματα αν πιαστεί ένα συγκεκριμένο όριο συμμετοχών.

Στη περίπτωση του Αφρικανού προτείνει το 2 συν 1 αφού ως στόπερ στα 31 του μπορεί να υποστηρίξει το παιχνίδι του για τα τρία επόμενα χρόνια, ενώ στη περίπτωση του Μπίσεσβαρ προτείνει το ένα συν ένα με τη δεύτερη χρονιά να ενεργοποιείται αυτόματα αν πιαστούν οι συμμετοχές. Στη περίπτωση του Ολλανδού, είναι λογικό παρότι ένα χρόνο μικρότερος, να προταθεί αυτή η διάρκεια συμβολαίου γιατί δεν είναι και ο καλύτερος αθλητής του πλανήτη. Και η θέση του χωρίς αθλητική υποδομή δεν μπορεί να παιχτεί στα επίπεδα που θέλει ο ΠΑΟΚ σε βάθος χρόνου. Μία διετία ακόμη πάντως την σηκώνει για πλάκα.

Οι περιπτώσεις Κάνιας – Σάκχοφ πάνε πακέτο αν και κατά την άποψή μου ο Ουκρανός είναι αυτός που έχει τις λιγότερες πιθανότητες λόγω χαρακτηριστικών. Ο Κάνιας είναι ο πιο ελαφρύς, αυτός με τα περισσότερα τρεξίματα και μία λύση βάθους που μπορεί να βοηθήσει για μία διετία. Ο Σάκχοφ θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμος αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε στη θέση του άλλα δύο βαριά κορμιά, όπως ο Μαουρίτσιο και ο Βέρνμπλουμ. Η ανάγκη για απόκτηση χαφ με διαφορετικά χαρακτηριστικά φωνάζει εδώ και καιρό και εκτίμηση δική μου είναι πως αν ένας από τους δύο ανανεώσει, αυτός θα είναι ο Κάνιας με συμβόλαιο μικρότερο οικονομικά από αυτό που τρέχει τώρα.

Σημαντικές ανακατατάξεις θα υπάρξουν στη θέση του τερματοφύλακα. Ο Πασχαλάκης είναι η μοναδική σταθερά, με τον ΠΑΟΚ να αναζητά λύση για τον Ρέι το καλοκαίρι μιας και κοστίζει πάρα πολλά για δεύτερος και είναι σε ηλικία που μπορεί και να βρεθεί μία πρόταση, ενώ ο Σιαμπάνης δεν ανανεώνει και καταλήγει μάλλον στον Παναθηναϊκό. Εδώ μπαίνει το κομμάτι της απαίτησης εγγυημένων συμμετοχών από τον ατζέντη, στοιχείο που ο ΠΑΟΚ δεν βάζει στη κουβέντα σε αντίθεση προφανώς με τον Παναθηναϊκό που στη φάση που είναι για να κάνει τη δουλειά του μπορεί και να εγγυηθεί. Επίσης το συμβόλαιο του Γλύκου ολοκληρώνεται και δεν υπάρχει καμία διάθεση ανανέωσης.

Ο ΠΑΟΚ πάει ως έχει μέχρι το καλοκαίρι και μετά πιθανότατα να αποκτηθεί ο Ζίφκοβιτς με ερωτηματικό τον τρίτο. Ο Πασχαλάκης μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ανανεώσει με μία αύξηση των αποδοχών του που κέρδισε με το σπαθί του.

Βλέπω δεξιά κι αριστερά κείμενα για τις απαιτήσεις του Πέλκα, με θέματα στημένα με τέτοιο τρόπο ώστε το κοινό που διψάει για αίμα σε τέτοιες περιπτώσεις να στρέφεται κατά του παίκτη. Ο ίδιος αρνείται πως κάνει οποιαδήποτε κουβέντα, ίσως να γίνεται κάποια επαφή με τον ατζέντη του που μου διαφεύγει.

Σε περιπτώσεις σαν του Πέλκα βέβαια, δεν υπάρχει και πολύ ατζέντης στη κουβέντα. Όταν το καλοκαίρι έφτασε επίσημη πρόταση από την Φενέρ που πλήρωνε ολόκληρη τη ρήτρα και έδινε 1,5 εκατ ευρώ στον παίκτη για κάθε χρόνο συμβολαίου, ένα απλό αίτημα του ΠΑΟΚ να μη φύγει εισακούστηκε.

Ο Πέλκας λοιπόν αρνήθηκε το 1,5 τον χρόνο και θα μπορούσε να μη το έχει κάνει αφήνοντας τέλη Αυγούστου ξεκρέμαστη την ομάδα του. Εννοείται πως ο ΠΑΟΚ δεν θα του προτείνει 1,5 όμως γνωρίζει καλά ότι πρέπει να του δώσει κάτι παραπάνω όταν έρθει η στιγμή. Το γιατί πρέπει να κατηγορηθεί ο Πέλκας στη παρούσα φάση, δεν το κατανοώ. Είναι αυτή η μόδα να κατηγορούμε τους γηγενείς όταν ζητάνε κάτι παραπάνω.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για παιδιά που ανήκουν στη Κ19 και τα συμβόλαιά τους λήγουν. Είναι σαφές πως ο Παναθηναϊκός έχει κάνει πρόταση στον Λύρατζη δίνοντας εγγυημένες συμμετοχές. Ο ΠΑΟΚ δεν προσφέρει κάτι αντίστοιχο.

Ο μάνατζερ του παίκτη προφανώς έχει κρίνει πως στον ΠΑΟΚ θα αργήσει να βρει τον χρόνο του και θεωρεί πως στον Παναθηναϊκό θα έχει άμεση εξέλιξη. Από την άλλη βέβαια, ο μάνατζερ ξεχνά πως ο ΠΑΟΚ εκπαίδευσε τον παίκτη και πως στο επίπεδο που είναι η ομάδα δεν μπορεί να δεχτεί το κομμάτι των εγγυημένων συμμετοχών. Στην αγορά ο καθένας πράττει όπως πιστεύει. Αν ο ατζέντης θέλει να πάρει τον Λύρατζη να τον πάει αλλού, θα πρέπει να γνωρίζει πως η πόρτα του ΠΑΟΚ κλείνει μία και για πάντα.

Όχι πως ο ΠΑΟΚ έχει δώσει κάποιο ξεκάθαρο πλάνο διαχείρισης αυτών των παιδιών, όμως έχει το ελαφρυντικό της πίεσης για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Από το καλοκαίρι ελπίζουμε όλοι πως θα μπορέσει να βάλει και μία σειρά έχοντας τη δεδομένη χρονική στιγμή μία εκπληκτική φουρνιά να έρχεται από πίσω.

Για μένα η λύση είναι η δημιουργία β΄ομάδας, αλλά άντε τώρα να βρεις παράγοντες να αποφασίσουν για ποδοσφαιρικά θέματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι δεν είναι απλά άμπαλοι, είναι επικίνδυνοι για το άθλημα. Ας αφήσουν την Football league έτσι όπως είναι, να γελάμε με την καρδιά μας. Τα έχω γράψει παλιότερα για αυτό το θέμα, βαριέμαι να επαναλαμβάνομαι.

Γενικά στο θέμα ανανεώσεων, ο ΠΑΟΚ καλείται να βρει μία ισορροπία που δεν θα τον κλονίζει εσωτερικά και παράλληλα δεν θα του εκτοξεύσει το μπάτζετ. Κάτι βέβαια που πρέπει να συμβεί παράλληλα με το κομμάτι των αποχωρήσεων το ερχόμενο καλοκαίρι ή ακόμη και τώρα αν συμβεί κανένα θαύμα.

Το μπάτζετ είναι τεράστιο, τα ανενεργά συμβόλαια είναι πολλά και μεγάλα, άρα από εδώ και στο εξής πρέπει να γίνει μία εξαιρετική προσπάθεια χωρίς λάθη για να επέλθει η κανονικότητα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο ΠΑΟΚ μεταγραφικά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Σίγουρα θα αποκτήσει έναν μέσο για να καλύψει το κενό του Βέρνμπλουμ, μία θέση που έτσι κι αλλιώς θα έψαχνε το καλοκαίρι λόγω της ολοκλήρωσης των συμβολαίων των Κάνιας – Σάκχοφ.

Εδώ ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να αναζητήσει μία λύση που θα του δώσει τα χαρακτηριστικά που του λείπουν στον άξονα. Ταχύτητα και κάθετη κίνηση με τη μπάλα κυρίως. Και εννοείται ηλικία κάτω από 28 για να πέφτει και ο μέσος όρος συνολικά.

Όλες οι επιλογές από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι κάτω από 28 ετών γιατί η ομάδα μεγαλώνει επικίνδυνα.

Αν ο ΠΑΟΚ αναζητήσει μία ακόμη μεταγραφική επιλογή για τον Γενάρη, αυτή θα είναι στα ακραία μπακ.

Μία από τις περιπτώσεις που δίνουν μακροπρόθεσμη λύση αν ο ΠΑΟΚ αναζητήσει ακραίο μπακ είναι αυτή του Σταφυλίδη. Σε καλή ηλικία, γηγενής, με χαρακτηριστικά που καλύπτουν ομάδα που βρίσκεται σε φάση επίθεσης συνήθως. Έχει το ένας με έναν, έχει ταχύτητα, έχει δύναμη, έχει τεχνική. Αν έχει και ορθολογικές απαιτήσεις, δεν χρειάζεται ο ΠΑΟΚ να ψάξει πολύ.

Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι και μπορεί από τώρα να κλείσει το κενό που υπάρχει στα μπακ. Και η λύση αυτή δίνει την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να χρησιμοποιήσει τον Άντρε και από δεξιά για να μοιραστεί με τον Μάτος παιχνίδια, ενώ δημιουργείται αυτομάτως και η δυνατότητα για τον Πορτογάλο να πάει στα εξτρέμ. Επίσης ο ΠΑΟΚ θα βρει αριστερό πόδι για τις στημένες φάσεις κάτι που έχουμε ξεχάσει πως είναι. Με την απόκτηση Σταφυλίδη, εννοείται πως ο Τόσκα μεταφέρεται για πρώτη λύση στα στόπερ πίσω από τους δύο και λύνουμε και αυτό το θέμα μέχρι το καλοκαίρι.

Γενικά απ ότι φαίνεται, στόχος του ΠΑΟΚ είναι να αναζητήσει την εσωτερική ισορροπία, τον εξορθολογισμό του μπάτζετ σταδιακά, έναν πιο λειτουργικό μέσο όρο ηλικίας και βέβαια περισσότερες λύσεις για τον Λουτσέσκου.

Σταύρος Κόλκας / sdna.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: