Ο ρόλος της κάμερας στη σεξουαλική παρενόχληση στη Νέα Σμύρνη: Τελικά είναι Big Brother ή προστασία;

Κοινοποίηση:
jjjk

Η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης της κοπέλας στη Νέα Σμύρνη από τον 22χρονο “πάγωσε” μικρούς και μεγάλους. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τα πλάνα της κάμερας της πολυκατοικίας και η συζήτηση για το εάν αποτελούν τελικά βοήθεια ή καταπατούν την ιδιωτικότητα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.
Το απίστευτο περιστατικό συνέβη έξω από την πολυκατοικία που μένει η 25χρονη στη Νέα Σμύρνη, κοντά στο σταθμό του τραμ στην Αιγαίου.
Στο βίντεο που δημοσίευσε η ίδια στο προσωπικό της προφίλ στο facebook και πρόκειται για πλάνα από την κάμερα της πολυκατοικίας φαίνεται η νεαρή καθώς πλησιάζει στην είσοδο, να κοιτά πίσω της.

Λίγα δευτερόλεπτα αφού ανοίγει και μπαίνει μέρα, στο πλάνο εμφανίζεται ένας νεαρός με βερμούδα, έχοντας το μόριο του απ’ έξω.

Ο νεαρός, πλησιάζει στην πόρτα, κοιτά μέσα και αφού διαπιστώνει πως είναι κλειστή, φεύγει.
Η κοπέλα ανέφερε στην καταγγελία της: «Ο συγκεκριμένος τύπος με ακολούθησε για 300 μέτρα, από το τραμ Αιγαίου στη Νέα Σμύρνη μέχρι το σπίτι μου. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει βγάλει το μόριο του καθώς έρχεται προς εμένα. Τρέμω στην ιδέα του τι θα είχε γίνει αν δεν είχα ήδη τα κλειδιά στο χέρι μου και δεν είχα κλείσει καλά την πόρτα»,
Ο νεαρός κατάφερε να ταυτοποιηθεί μέσα σε λίγες ώρες μιας και η καταγγελία της κοπέλας με το βίντεο που απεικόνιζε τον δράστη κοινοποιήθηκαν από πολλούς χρήστες αλλά και από ΜΜΕ.

Ωστόσο, με αφορμή το περιστατικό στο τραπέζι έπεσε εκ νέου η συζήτηση για το κατά πόσο δυσκολότερο θα ήταν να βρεθεί ο θύτης και να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη εάν δεν υπήρχαν τα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας στο εσωτερικό της πολυκατοικίας.
Επίσης ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι το, τί θα συνέβαινε εάν αυτά τα πλάνα ήταν εκτός του νομοθετικού πλαισίου και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του δράστη.

Πότε μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει πλάνα από κάμερα ασφαλείας σε πολυκατοικία
Ο ποινικολόγος Νικόλαος Κονδύλης μίλησε στο Sputnik και ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τις κάμερες στις πολυκατοικίες.

«Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια έτσι ώστε η κάμερα να καταγράφει τα ελάχιστα αναγκαία ώστε να επιτυγχάνει τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκε» δηλώνει και εξηγεί πως για να μην υπάρξει αμφισβήτηση του υλικού που έχει καταγραφεί η κάμερα θα πρέπει να περιορίζεται στην καταγραφή των προσώπων που έχουν σχέση με τον ιδιωτικό χώρο και να προφυλάσσει μόνο αυτόν.

«Δεν δικαιολογείται να έχει σκοπό την παρακολούθηση του δρόμου» συνεχίζει και αναλύει πως σε περίπτωση που η κάμερα έχει τοποθετηθεί με σκοπό την καταγραφή προσώπων εκτός της πολυκατοικίας είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που μας φέρνει όταν όπως αναφέρει τυχαίο εύρημα παράνομα τοποθετημένης κάμερας μπορεί να αποτελέσει αποδεκτό στοιχείο παρ’ όλα αυτά όμως ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να τιμωρηθεί σύμφωνα με τον νόμο.

Debate ενός αρνητή των καμερών και μίας γυναίκα που είναι υπέρ

Την ίδια ώρα οι απόψεις των απλών πολιτών που δεν έχουν το γνωστικό υπόβαθρο ενός ποινικολόγου διίστανται.

Η Αγγελική Μπαρμπετάκη φοιτήτριας νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ότι «δεν θα μπορέσει να γίνει κάποια πρόληψη των εγκλημάτων αλλά σαφώς είμαι υπέρ στο να υπάρχουν κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών».

Η νεαρή μίλησε επίσης και για την αίσθηση της περισσότερης ασφάλειας που νιώθει ότι της προσφέρει η ύπαρξη της κάμερας.

«Έχω σκεφτεί πολλές φορές πως εάν μου συνέβαινε κάτι παρόμοιο μέσω αυτού του καταγεγραμμένου υλικού θα μπορούσα να βρω το δίκιο μου μετά» ανέφερε.
Αντίλογο στα παραπάνω φέρνει ο κύριος Κ.Ι. κάτοικος Πετρούπολης και διαχειριστής στην πολυκατοικία που διαμένει, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως «δεν θέλω κάμερες στην πολυκατοικία μου».

Μάλιστα, υποστηρίζει την άποψη του για τις κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας συμπληρώνοντας πως θέλει να μπαίνει και να βγαίνει στο σπίτι του χωρίς να νιώθει ότι τον παρακολουθούν και ότι ξέρουν πότε φεύγει και πότε γυρνάει.
«Η ιδιωτικότητά μου είναι μόνο για μένα» λέει χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση για το εάν συνέβαινε παρόμοιο περιστατικό με αυτό της Νέας Σμύρνης σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο και δεν υπήρχε κάμερα να το καταγράψει αρνήθηκε ν’ απαντήσει.
Και μπορεί ο καθένας να έχει την άποψη του, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κλειστό κύκλωμα βοήθησε στον γρήγορο εντοπισμό του δράστη.
Στη Νέα Σμύρνη, η νεαρή γυναίκα κατάφερε να βρει τον άντρα που της προκάλεσε φόβο και τρόμο ενώ γυρνούσε σπίτι της χάρη στις κάμερες που υπήρχαν στην πολυκατοικία και αυτό είναι αδιαμφησβήτητο.

Πηγή: sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: