Ο πρώην διευθυντής της Λούβρου κατηγορείται για παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων

Κοινοποίηση:
martinez-loyv

Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου στο Παρίσι κατηγορείται για εμπόριο αντίκες στη μαύρη αγορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Jean-Luc Martinez, 58 ετών, τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο ως ύποπτος ότι απέκρυψε την προέλευση των αρχαιολογικών θησαυρών που μπορεί να είχαν εξαχθεί από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης.

Ο Martinez είναι ύποπτος για συνέργεια σε οργανωμένη απάτη για «απόκρυψη της προέλευσης έργων που αποκτήθηκαν μέσω ψευδών συστάσεων».

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο σκηνοθέτης δεν δέχτηκε πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης πέντε αντικειμένων αρχαίας αιγυπτιακής προέλευσης.

Συνελήφθη από την αστυνομία και ανακρίθηκε από το Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Πολιτιστικών Περιουσιών (OCBC), αλλά αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιαδήποτε αδικοπραγία. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του μουσείου, μεταξύ των οποίων ο Vincent Rondo και ο αιγυπτιολόγος Olivier Perdue, ανακρίθηκαν επίσης.

Γάλλοι ερευνητές υποπτεύονται ότι εκατοντάδες αντικείμενα κλάπηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης που κατέκλυσαν αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής στις αρχές του 2010.

Στη συνέχεια πιστεύεται ότι πουλήθηκαν σε γκαλερί και μουσεία που δεν είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη ιδιοκτησία των θησαυρών. ούτε αντιμετώπισαν πιθανές ασυνέπειες στα πιστοποιητικά προέλευσης.

Υπάρχουν υποψίες ότι αρκετές χώρες έχουν πληγεί από αυτές τις κλοπές, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Υεμένη και η Συρία . Η διακίνηση αντίκες είναι μια σκόπιμη ανταλλαγή έργων που αποκτήθηκαν παράνομα από όλο τον κόσμο.

Οι τρέχουσες καταγγελίες εναντίον του Μαρτίνεθ έχουν προκαλέσει εκπληκτικές αντιδράσεις στους γαλλικούς πολιτιστικούς κύκλους, καθώς επί του παρόντος είναι ο επίσημος πρεσβευτής της Γαλλίας για τη διεθνή πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Μαρτίνεθ ήταν διευθυντής του Λούβρου στο Παρίσι από το 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αντικαταστάθηκε από τον Λόρενς ντε Καρς. Το 2017, κατά τη θητεία του ως σκηνοθέτης, η Βουλγαρία παρουσίασε την έκθεση «Έπος των Θρακών Βασιλέων» στο Λούβρο.

Το 2017, το επιχρυσωμένο αρχαίο αιγυπτιακό φέρετρο του Nejmanh από την ύστερη Πτολεμαϊκή περίοδο βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έρευνας από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια, οι αρχές αποκάλυψαν διαφορές στη μεταφορά του αντικειμένου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Από εκεί, είπαν ότι έπεσαν θύματα πλαστών εγγράφων και το φέρετρο αργότερα επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Πηγή: https://ieriplektani.blogspot.com/2022/05/blog-post_364.html

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ,ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΒΟΥΤΗΞΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ!!!

Comments are closed.