Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο Πάπας συζήτησαν για… πυρηνικά όπλα!

Κοινοποίηση:
kishida-pope

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο και ανώτατους αξιωματούχους του Βατικανού την Τετάρτη στο πλαίσιο των συνομιλιών σχετικά με την ανάγκη για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», ανέφερε το Βατικανό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς η μεγαλύτερη πυρηνική υπερδύναμη, η Ρωσία, πίεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία, και καθώς η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο προς τα ανατολικά της ύδατα και υποσχέθηκε να επιταχύνει την ανάπτυξη του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο Κισίντα και ο Φραγκίσκος μίλησαν ιδιωτικά για περίπου 25 λεπτά σε μια αίθουσα δεξιώσεων του Βατικανού. Ο Κισίντα συναντήθηκε στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, και τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.

Σε ανακοίνωσή του, το Βατικανό ανέφερε ότι οι συνομιλίες έθιξαν τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις «με ιδιαίτερη προσοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του διαλόγου και της ειρήνης και εκφράζοντας την ελπίδα, για τον σκοπό αυτό, για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Ο Φραγκίσκος άλλαξε τη διδασκαλία της εκκλησίας για τα πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι η απλή κατοχή τους είναι «ανήθικη». Έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του το 2019 στην Ιαπωνία, όπου απέτισε φόρο τιμής στους επιζώντες από τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε πρόσφατα να επιταχύνει την ανάπτυξη των πυρηνικών του όπλων «με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό» και απείλησε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον αντιπάλων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη, ο Κισίντα είπε ότι «οι ενέργειες του Βορρά, που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας, είναι ανεπίτρεπτες».

Ο Κίσιντα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συζήτησαν την πυραυλική επίθεση κατά τη διάρκεια συνομιλιών αργότερα την Τετάρτη. Ο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία, καθώς και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν στη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και συμμερίστηκαν την ανησυχία για τις δοκιμές όπλων της Βόρειας Κορέας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στη Θάλασσα της Κίνας και στα Στενά», είπε ο Ντράγκι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: