Ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη έχει… κυπριακή υπηκοότητα (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
3_222

O διεθνούς φήμης χρηματιστής Τζο Λόου φέρεται να έχει εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο κλοπής αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015

Oδιεθνούς φήμης χρηματιστής Τζο Λόου φέρεται να είναι πλέον υπήκοος… Κύπρου. Την υπόθεση φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα Πολίτης, καταγράφοντας πώς ο Τζο Λόου (Jho Taek Low), ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο κλοπής αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015, κατάφερε να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.

Oi αρχές της Μαλαισίας από όπου κατάγεται ο επιχειρηματίας έχουν ανακαλέσει το διαβατήριό του, έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, καταζητείται από την Interpol, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή για τον εντοπισμό του από τις αρχές των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μιανμάρ, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

ap_18339214892604.jpg

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται αφορούσε τη διαχείριση ενός επενδυτικού Υπερταμείου, υπό την ονομασία 1Malaysia Development Berhad, την ευθύνη του οποίου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, με σύμβουλο τον ίδιο.

Το ρεπορτάζ επικαλείται δημοσύεμα του Bloomberg καιαναφέρει ότι ο Λόου φέρεται να δημιούργησε μια σειρά από εταιρείες-κέλυφος (shell companies) , μέσω των οποίων διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια, μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε σε δικούς του λογαριασμούς. Όταν προέκυψε το σκάνδαλο για τη διαχείριση του ταμείου αυτού το 2015, με την εμπλοκή και 30 στελεχών του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Goldman Sacs, ο Μαλαισιανός Κροίσος, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, απευθύνθηκε στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διεθνούς εταιρείας Henley & Partners που ειδικεύεται στις πολιτογραφήσεις και την αγορά ακινήτων. Αφού ακολούθησε τις διαδικασίες του Επενδυτικού Σχεδίου της Κύπρου, αγοράζοντας υπερπολυτελή έπαυλη, πήρε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όταν το 2015 ζήτησε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν καταζητούμενος, ούτε είχαν εκδοθεί κάποια εντάλματα σύλληψης  εναντίον του, καθώς πρόεκυψαν το 2016, ενώ τα κριτήρια πολιτογράφησης ήταν πιο ελαστικά συγκριτικά με σήμερα.

Τα χλιδάτα πάρτι και τα δώρα στη Μιράντα Κερ και τον Ντι Κάπριο

Πριν να γίνει γνωστό το σκάνδαλο, ο Λόου είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με αρκετούς διάσημους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον και η Κιμ Καρντάσιαν. Συμμετείχε σε πολυτελή πάρτι και έκανε πανάκριβα δώρα. Στη Μιράντα Κερ, μοντέλο από την Αυστραλία, πρώην «άγγελο» των Victoria’s Secret και μητέρα του παιδιού του Ορλάντο Μπλου, ο Λόου είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων ενώ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, φέρεται να είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

jho-low-hilton1-_1_.jpg

jho-low-dicaprio-_1_.jpg

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: