Ο λαός τους πεινάει και αυτοί ζούνε σε χλιδή! Βολιβία: Δείτε τα εντυπωσιακά σπίτια των πλούσιων της πόλης Ελ Άλτο

Κοινοποίηση:
Καταγραφή1

Το Ελ Άλτο είναι μια πόλη ακριβώς δίπλα στην Λα Πας, την πρωτεύουσα της Βολιβίας. Θεωρείται ως η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Ο μέσος όρος είναι τα 4.000 χιλιόμετρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σ’ αυτή κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η πλειονότητα τους έχει τις ρίζες της στους ιθαγενείς aymara κι αυτό φαίνεται στα σπίτια τους, τα διάσημα «cholets».

Τα «cholets» είναι η ανάμειξη των λέξεων cholo και chalet. «Cholos» αποκαλούσαν μέχρι πρότινος μειονεκτικά τους ιθαγενείς. Εκείνοι μεταφέρθηκαν στο Ελ Άλτο στη δεκαετία του 1970 και του 1980 εξαιτίας της φτώχειας των γεωργικών περιοχών ή της αδυναμίας τους να ζήσουν από τις αμοιβές στα ορυχεία. Σταδιακά «έχτισαν» τη ζωή τους στο Ελ Άλτο αναπτύσσοντας έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το Ελ Άλτο αναπτύχθηκε κυρίως στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Έβο Μοράλες (2006-19). Με τα χρήματα τους οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να χτίσουν σπίτια και τότε εμφανίστηκε ένας ξεχωριστός αρχιτέκτονας, ο Φρέντι Μαμάνι. Ο Μαμάνι ενσωμάτωσε τα γεωμετρικά σχήματα και τα φανταχτερά χρώματα που υπάρχουν στις παραδοσιακές ενδυμασίες των γυναικών, στα δικά του σχέδια. Σ’ αυτά παίζουν κεντρικό ρόλο οι μεγάλες τζαμαρίες συνήθως από το πάτωμα ως το ταβάνι. Έτσι γεννήθηκαν τα «cholets» και το εσωτερικό τους είναι εξίσου εντυπωσιακό και στο ίδιο μοτίβο.

Φυσικά, τα σχέδια έπειτα… ξέφυγαν από τα παραδοσιακά. Έχουν εμφανιστεί κι άλλα: ο Πύργος του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας στις προσόψεις σπιτιών, μέχρι και ο υπερήρωας Iron Man. Τα παραδοσιακά «cholets», όμως, αποτελούνται από πολλούς ορόφους όπου το ισόγειο είναι αφιερωμένο για την εμπορική δραστηριότητα της οικογένειας και ο πρώτος όροφος είναι μια σάλα για τις γιορτές. Όπως και να ‘χει όταν το βλέπει κάποιος απ’ έξω το κτίριο μοιάζει με παλάτι.

Τώρα, ο Μαμάνι είναι από τους περιζήτητους αρχιτέκτονες και κατοικεί στο Μαϊάμι των Η.Π.Α. Εμφανίζεται στις πιο διάσημες εκδόσεις αρχιτεκτονικής και τον καλούν από πολλά φεστιβάλ για να δώσει τη δική του οπτική, Τα κτίριά του μεταμόρφωσαν το Ελ Άλτο και του έδωσαν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, μοναδικό στον κόσμο, ίσως όπως ακριβώς αρμόζει σε μια τόσο ιδιαίτερη πόλη στα 4.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. H τιμή ενός «cholet» στο Ελ Άλτο υπολογίζεται περίπου στις 300.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: