«Ο διάδοχος του θρόνου έστειλε εκτελεστές στο Τορόντο» – Σαουδάραβας έκανε μήνυση στον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν

Κοινοποίηση:
Mohammed-Bin-Salman-2019

 

Μήνυση κατά του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσε πρώην ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, υποστηρίζοντας πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έστειλε ομάδα εκτελεστών στον Καναδά προκειμένου να τον σκοτώσουν.

Το σχέδιο φέρεται να τέθηκε σε εφαρμογή λίγο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία το 2018, αναφέρεται στη μήνυση, που κατέθεσε σε αμερικανικό δικαστήριο της περιφέρειας Κολούμπια της Ουάσιγκτον ο δρ Σαάντ αλ Τζάμπρι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με τον οποίο συνεργάζονταν δυτικές μυστικές υπηρεσίες και πρώην σύμβουλος του εκτοπισμένου πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ.

Όπως καταγγέλλει ο αλ Τζάμπρι, που ζει αυτοεξόριστος εδώ και τρία χρόνια στο Τορόντο έχοντας προσλάβει σωματοφύλακες. Το φερόμενο σχέδιο φέρεται να απέτυχε επειδή Καναδοί συνοριοφύλακες υποψιάστηκαν την ομάδα των εκτελεστών καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα από το διεθνές αεροδρόμιο του Τορόντο.

Τι αναφέρεται στη μήνυση 

Στις 106 σελίδες της μήνυσης ο αλ Τζάμπρι κατηγορεί τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ότι ήθελε να τον σκοτώσει για να του κλείσει το στόμα επειδή διέθετε πληροφορίες μεταξύ άλλων για διαφθορά εις βάρος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας κι ότι είχε συγκροτήσει ομάδα δολοφόνων με την επωνυμία “Tiger Squad”, μέλη της οποίας ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Κασόγκι.

Ο αλ Τζάμπρι υποστηρίζει ότι ο Μπιν Σαλμάν προσπάθησε επανειλημμένα να τον αναγκάσει να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία κρατώντας ομήρους μέλη της οικογένειάς του κι ότι του έστειλε μηνύματα, όπως ένα που έλεγε «Σίγουρα θα σε πιάσουμε». Μετά, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, ο Αλ Τζάμπρι λέει ότι η ομάδα των εκτελεστών μετέβη στον Καναδά για να τον σκοτώσει μεταφέροντας μαζί τους δύο σάκους με ιατροδικαστικά εργαλεία. Οι εκτελεστές προσπάθησαν να μπουν από διαφορετικά σημεία στον Καναδά, αλλά τους σταμάτησαν και τους ανέκριναν οι Αρχές της χώρας, που φέρονται να βρήκαν αργότερα μια φωτογραφία, όπου εικονίζονταν όλοι μαζί, απόδειξη ότι γνωρίζονταν.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά δεν τις διέψευσε. «Έχουμε γνώση περιστατικών στα οποία ξένοι παράγοντες προσπάθησαν να παρακολουθήσουν, εκφοβίσουν ή απειλήσουν Καναδούς και άτομα που ζουν στον Καναδά», ανέφερε η καναδική κυβέρνηση.

Saad-al-Jabri

Ποιος είναι ο κατήγορος του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Ο Σαάντ αλ Τζάμπρι ήταν επί χρόνια το δεξί χέρι του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, που πιστώνεται με την αντιμετώπιση μιας ανταρσίας της Αλ Κάιντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ήταν επίσης ο σύνδεσμος της Σαουδικής Αραβίας με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στην τεχνική νοημοσύνη ο αλ Τζάμπρι έφθασε σε υψηλά πόστα στο υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αλλά όλα άλλαξαν το 2015 όταν πέθανε ο βασιλιάς Αμπντούλα και τον διαδέχθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του Σαλμάν, διορίζοντας τον νεαρό γιο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπουργό Άμυνας.

Δύο χρόνια αργότερα ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τις ευλογίες του πατέρα του, κατάφερε να παραμερίσει τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ και να γίνει ο ίδιος διάδοχος του θρόνου. Ο εκτοπισμένος Μπιν Ναγιέφ παραμένει υπό κράτηση, τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν κατασχεθεί κι οι συνεργάτες του απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους.

Ο αλ Τζάμπρι ζητά στη μήνυσή του απροσδιόριστη αποζημίωση από τους κατηγορούμενος μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Ρε μπιν μήπως ενδιαφέρεσαι για καμία επένδυση σε Ελλάδα; Έχω κάτι καπνοχώραφα να σε δωκω μήπως δω καμία άσπρη μέρα εχαχχαχα

  2. Δε θυμαστε…
    Τα ιδια δεν κανανε με τον Κασογκι…το δημοσιογραφο…?
    Τον κοψανε σε κομματια μεσα στην πρεσβεια της Σ. Αραβιας, στην Τουρκια…
    Γιατρο χειρουργο στειλανε, για να τον τεμαχισει…

    Τι περιμενεις…αυτοι ειναι χειροτεροι απο τα ζωα…

  3. ΝΑΤΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ…ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ..ΤΟΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ…ΜΗ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΛΛΟΥ…ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ=ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ…Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ(ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ) ΑΠΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ(ΑΠΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

Comments are closed.