Ο Σεντένο ζήτησε υψηλότερους μισθούς στην Ε.Ε.

Κοινοποίηση:
Σεντένο

Στην ανάγκη θέσπισης υψηλότερων μισθών στη Ευρωζώνη ως απάντηση στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην υ στη γερμανική «Die Welt» ο Επικρατής του Eurogroup στάθηκε στην ανάγκη όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να αντιληφθούν επί των πρακτέω την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την οικονομική κρίση που βίωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ακόμα ότι σε πολλές χώρες τα ποσοστά της ανεργίας έχουν μειωθεί και «τώρα πρέπει αντίστοιχα να αυξηθούν οι μισθοί». Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία, όπου θα μπορούσε να τονωθεί η κατανάλωση, μέσω της αύξησης των μισθών, προσθέτει.

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ο Σεντένο δίνει έμφαση στην πρόκληση για τα παραδοσιακά κόμματα να εξαλείψουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων, η οποία προκλήθηκε από την οικονομική κρίση. Ειδικά, η νέα γενιά ανησυχεί ότι δεν θα έχει καλύτερο μέλλον από τη γενιά των γονιών της. «Αυτό οφείλεται επίσης στους χαμηλούς μισθούς», εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup.

Κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη
Το σημαντικότερο εγχείρημα είναι η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της νομισματικής ένωσης σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup. Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και το ευρώ έφεραν ειρήνη και ευημερία για περισσότερο από 70 χρόνια, αναφέρει ο Σεντένο, τονίζοντας ότι ένας κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες.

Μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο, τα κονδύλια του ευρω-προϋπολογισμού θα αξιοποιηθούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη, καθώς και της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής συνοχής στην ευρωζώνη. Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο όγκος του προϋπολογισμού, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Ακόμα και εάν στην αρχή ο προϋπολογισμός δεν είναι πολύ μεγάλος, θα φανεί διαφορά», εκτιμά ο Σεντένο.
O επικεφαλής του Eurogroup γνωρίζει τις επιφυλάξεις των 19 μελών της ευρωζώνης για τον κοινό προϋπολογισμό, αλλά και των 28 κρατών-μελών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η κατάρτιση του προϋπολογισμού αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία των εθνικών κοινοβουλίων, σε πολλές χώρες. Η μονομέρεια από την πλευρά των κρατών-μελών δεν είναι ο σωστός δρόμος, εν όψει των προκλήσεων του Brexit και του εμπορικού πολέμου, υποστηρίζει ο Σεντένο, τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης κάθε ευρώ του προϋπολογισμού.

Το επόμενο λογικό βήμα, μετά τη δημιουργία του κοινού προϋπολογισμού, είναι ένας Υπ. Οικονομικών για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Σεντένο, που δεν αναμένεται, ωστόσο, πριν το τέλος του 2020, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. δίνει ώθηση σε ένα διάλογο που χαρακτηρίζεται από διστακτικότητα, ιδιαίτερα από την πλευρά των κρατών-μελών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και βλέπουν το νέο προϋπολογισμό ως ένα ταμείο, στο οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση.

Brexit, εμπορικός πόλεμος και… Ιταλία
Αναφορικά με τη σταθερότητα της οικονομίας στην ΕΕ, ο Σεντένο δεν εκφράζει ανησυχία και εκτιμά ότι οι κίνδυνοι προέρχονται από την πολιτική. Εκτός από το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο, ο Σεντένο αναφέρθηκε στην πολιτική κατάρτιση προϋπολογισμού της Ιταλίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι η χώρα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και δεν θα χρειαστεί να «μπούμε σε λειτουργία κρίσης». Ωστόσο, πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 0,1% στην Ιταλία, τη χαμηλότερη στην ευρωζώνη. Η Γερμανία με 0,5% βρίσκεται στην προ-τελευταία θέση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τέλος, ο Σεντένο δεν εξέφρασε άποψη σχετικά με τη διαδοχή στις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά περιορίστηκε στη δήλωση «είναι σημαντικό, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ να πάρει πολύ σοβαρά το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Αυτό ισχύει για τον πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βαιντμαν, όπως και για οποιονδήποτε άλλο, τονίζει ο Μάριο Σεντένο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: