Ηλίας Ψινάκης: παρών σε λαμπερά πάρτι, σε κοσμικά γκαλά, σε τηλεοπτικά σόου, απών την ώρα που η Ελλάδα θρηνούσε – Έκανε πράξη την «απειλή» του ότι θα προτιμούσε να τα ξύνει από το να έχει στο κεφάλι του τις υποχρεώσεις του ως δήμαρχος.
Από τα 60 χρόνια της πολυτάραχης ζωής του λίγα επέλεξε να ζήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μοντέλο, μάνατζερ, ραδιοφωνικός παραγωγός, κριτής σε σόου ταλέντων, τραγουδιστής, παρουσιαστής, δήμαρχος. Πάντα μπροστά στις κάμερες. Ακόμα και όταν έκανε λίφτινγκ, διάλεξε τάχα να το διακωμωδήσει μπροστά στον φωτογραφικό φακό σε μια προσπάθεια να αυτοσαρκαστεί για τα χρόνια που περνούν και για το (δεινόν) γήρας που έρχεται.
Τον αναζητούσαν όλοι στον Μαραθώνα. Μόνο που αυτή τη φορά ο ίδιος δεν ήθελε να βρεθεί απέναντι στους δημοσιογράφους. Δεν ήταν καν εκεί αυτή τη φορά, δεν ήταν ένα λαμπερό πάρτι, ένα κοσμικό γκαλά. Ήταν μια τραγωδία από αυτές που δεν έχει συνηθίζει στην ζωή του, στη διάρκεια της οποίας γνώρισε σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών: από τον Άντι Γουόρχολ, τον Φράνκο Τζεφιρέλι και τη Γκρέις Κέλι μέχρι το Μικ Τζάγκερ, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιάννη Τσαρούχη, την Ειρήνη Παππά.

Στην Ελλάδα, βέβαια, η καριέρα του άρχισε με την ταμπέλα του δαιμόνιου μάνατζερ του Σάκη Ρουβά. Μέχρι να φτάσει, βέβαια, να είναι ο άνθρωπος που «έφτιαξε» το μεγαλύτερο ποπ είδωλο της χώρας, είχε διαγράψει μια σημαντική διαδρομή. Και τελικά ήταν η μετά Ρουβά εποχή αυτή που τον έκανε ευρύτερα γνωστό, ένας σταρ της τηλεόρασης, έναν δήμαρχο που έκανε περίπατο από τον πρώτο γύρο τον εκλογών.
Γεννημένος στις Φιλιππίνες, γιος μιας εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την Κοζάνη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της δικτατορίας που είχε εγκαθιδρυθεί στην ασιατική χώρα από τη δεκαετία του 1940, έμαθε από μικρός να ζει με ανέσεις, μέσα στο χρήμα, αλλά και χωρίς αυτό. Η εξωτική ομορφιά του τον ανέδειξε ως μοντέλο με σημαντική διεθνή καριέρα, έστω κι αν έμπλεξε σε έναν χώρο, τον οποίο δεν έβλεπε καθόλου θετικά ο πατέρας του.
Έζησε ελεύθερα σε εποχές που ευνοούσαν την ελευθερία και την τέχνη, κάτι που ήταν μακριά από τα πρότυπα που είχε στο μυαλό του ο πατέρας του. Ο Ηλίας ήταν προχωρημένος, ο πατέρας του αυταρχικός.
«Δεν είχα εγώ θέματα με τον πατέρα μου, εκείνος είχε μαζί μου. Όλο με αποκλήρωνε γιατί δεν του άρεσαν αυτά που έκανα. Ήμουν προχωρημένος για την εποχή μου, εγώ έπρεπε να είχα γεννηθεί τώρα- έτσι αισθάνομαι.. Υπήρχε αποδοχή, αλλά ήταν λίγο αυταρχικός και ήθελε να γίνεται το δικό του» εξομολογήθηκε ο ίδιος για τη σχέση του με τον πατέρα του, συμπληρώνοντας: «Ο πατέρας μου μια φορά με είχε αποκληρώσει δύο φορές την ίδια μέρα! Αλλά δεν με ένοιαζε γιατί ζούσα μόνος μου στην Αμερική, έκανα μόντελινγκ κι έβγαζα πολλά λεφτά. Γι’ αυτό με αποκλήρωνε, γιατί εκνευριζόταν» είχε πει, πριν από μερικά χρόνια, μιλώντας στην Τατιάνα Στεφανίδου.

Ποιες επιχειρήσεις; Ο Νότης Ψινάκης ήταν βιομήχανος και ιδιοκτήτης του εργοστασίου ΗΛΚΑ, που κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές και εξαρτήματα για μπαζούκας, δικής του ευρεσιτεχνίας (έχει μέχρι σήμερα τα δικαιώματα), τα οποία εξάγονταν σε όλο τον κόσμο. Ένας χώρος τελείως αδιάφορος, μακριά από κάθε γκλαμουριά, για την οποία ήταν γεννημένος. Καμία σχέση με σκάνδαλα, επίσης. Και αν έχει τέτοια το πλούσιο βιογραφικό του. Και ποιος «ευθύνεται» γι’ αυτά; Ο Ανδρέας Παπανδρέου.
«Οταν με είδε μου είπε με νόημα: “Πρέπει να ξέρεις ότι ένα σκάνδαλο καλύπτεται με ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο”. Και τότε μου ξεκλείδωσε το μυαλό. Αρχισα αμέσως να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά…».
Ήταν τα λόγια του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Ψινάκη την περίοδο του μεγάλου σκανδάλου με τον φημολογούμενο… γάμο του μάνατζερ με τον Σάκη Ρουβά, στο πλευρό του οποίου έμεινε τελικά 16 χρόνια.

Εκκεντρικός από κούνια θα έλεγε κάποιος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι μαθητές της Λεοντείου Σχολής μιλούσαν για τον περίεργο, εσωστρεφή συμμαθητή τους που έφτανε κάθε πρωί στο σχολείο με μια θωρακισμένη μαύρη Mercedes, σωματοφύλακες και μποτάκια πλατυποδίας, την εποχή που ακόμα και ο Αριστοτέλης Ωνάσης κυκλοφορούσε στον δρόμο χωρίς καμία φύλαξη. Οι θείοι του εκείνη την περίοδο δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στις Φιλιππίνες και είχαν στην ιδιοκτησία τους την εταιρία τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης της χώρας, τη Meralko, δύο τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας!
Περνούσε από νεαρή ηλικία τα καλοκαίρια του στη Μύκονο παρέα με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και την Άνα Μανιάνι. Ο θρύλος λέει ότι πρώτη και μεγάλη θαυμάστρια του η αυτοκράτειρα της Περσίας Σοράγια, η οποία επισκεπτόταν συχνά τη Μύκονο και ζητούσε συνεχώς από τον τότε σταρ σχεδιαστή του νησιού, Γιάννη Γαλάτη, να μεσολαβήσει για να τον γνωρίσει.
Ο Ηλίας Ψινάκης έμαθε τη ντόλτσε βίτα από νωρίς. Το κοφτερό χιούμορ τον έκανε περιζήτητο σε παρέες. Είχε πάντα ΤΗΝ ατάκα για να κάνει την παρέα να ξεσπάσει σε γέλια. Όπως φαίνεται πως έκανε και τους τηλεθεατές να γελούν με τις ατάκες του Βλάση στους θρυλικούς «Απαράδεκτους»! Θρυλείται πως ο Ψινάκης έγραφε τους διάλογους του Βλάση και του «συγκατοίκου» του, Γιάννη Μπέζου, βασισμένους σε σκηνές από τη δική του καθημερινότητα με τον Βλάση Μπονάτσο, τον οποίο φιλοξενούσε μετά τον χωρισμό του από την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας, που παραδέχτηκε δημόσια ότι προχώρησε σε ολικό λίφτινγκ προσώπου και μάλιστα φωτογραφήθηκε αναπαριστώντας την πλαστική με έντονη δόση χιούμορ. Διακωμώδησε την ηλικία του τραγουδώντας το «Έχω πρόβλημα υγείας» σε στίχους του αξεπέραστου Μάνου Ελευθερίου.
Και μετά έβαλε πλώρη για την πολιτική. Πρώτα ως δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη, και μετά στον Μαραθώνα, όπου εκλέχτηκε πανηγυρικά με ποσοστό 53%.
Και όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους εργαζόμενους του Δήμου για να τους μιλήσει πολλοί τον κοίταξαν με απορία. Αλλά ήταν ο κλασικός Ψινάκης.
«Για πέντε χρόνια και εσείς θα με θα με φάτε στη μάπα και εγώ θα σας φάω στη μάπα. Και εσείς θα προτιμούσατε να έχετε έναν δήμαρχο που να το ξύνει και να το ξύνετε και εσείς, και εγώ θα προτιμούσα να το ξύνω. Όλοι εάν θα μπορούσαμε να το ξύνουμε, θα το προτιμούσαμε.
Δεν έχω τίποτα με κανέναν ό,τι και να ψήφισε, ό,τι και να είναι. Με εργαζόμενους δεν έχω ποτέ αντιπαλότητα.
Πρέπει να είμαστε ευγενικοί. Και ο μουρλός να έρθει, και μια παρανοϊκή που λέει πίπες πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε κανονικά και με σεβασμό. Και όχι «άι φύγε από ‘δω», τηλέφωνο, τσίχλα, κλπ.. Σας ακούγεται λίγο υπερβολικό και λίγο μαλακία αλλά ξέρετε πόσο σημαντικό είναι;».

Αυτή ήταν η… πολιτική του. Έταξε ότι θα φέρει στον ιστορικό Μαραθώνα επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ από το εξωτερικό, τις οποίες θα έπαιρνε χάρη στην ευφράδεια του λόγου του και την τσαχπινιά του χαρακτήρα του, ενώ παρέβλεπε τα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας σε έναν δήμο, για παράδειγμα, που δεν διέθετε καν αποχέτευση, όπως είπε χαρακτηριστικά μια από τις πιο γνωστές κατοίκους του δήμου του, αλλά όχι ψηφοφόρος του, η Αλέκα Παπαρήγα.
«Αν ζω μέχρι τον φθινόπωρο του 2019 θα δω για τις εκλογές αν κατέβω Δήμαρχος Αθήνας. Στην πολιτική έχω δεχθεί απειλές. Απειλές; Με έχουν πυροβολήσει, μου έχουν βάλει γκαζάκια. Εδώ κυκλοφορώ σαν τον Ομπάμα. Ευτυχώς να είναι καλά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Δικαιοσύνη, αλλιώς ούτε θα ζούσα. Μπορεί να ήμουν και μέσα» έλεγε πριν από λίγους μήνες για τους κινδύνους της δουλειάς του.

Να ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημά του… Εδώ και μια εβδομάδα και πάλι στο στόχαστρο ο Ηλίας Ψινάκης. Όχι επειδή δεν παρουσίαστηκε στο στρατό ή επειδή βγήκε στην πίστα με φούστα ο Σάκης Ρουβάς, όχι επειδή άρχισε πάλι να κράζει διάφορες… κουλές και θεές, όχι επειδή μάζεψε όλη την κοσμική Αθήνα στο λαμπερό παρτι για τα γενέθλιά του.
Το πρόβλημά του αυτή τη φορά δεν ήταν ότι τον αναζήτησαν οι κάμερες και δεν τον βρήκαν. Ήταν ότι έψαξαν σε αυτόν ελπίδα χιλιάδες άνθρωποι. Και δεν την βρήκαν. Μπορεί αύριο μεθαύριο να πάρει το ιδιωτικό αεροπλάνο του και να επιστρέψει στη Μύκονο ή να επιλέξει κάποιος εξωτικό προορισμό για να συνεχίσει τις διακοπές του. Μπορεί οι στάχτες, η καμμένη γη, που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, αυτή που έξυσε και το δικό του πολυτελές σπίτι, να χαλά την αισθητική του. Μπορεί τα πτώματα των συνανθρώπων του να μην υπάρχουν πια στο κεφάλι του.
Ναι, αλλά το πρόβλημα του Ηλία Ψινάκη τελικά δεν είναι μόνο υγείας… Κι αν πριν από χρόνια δήλωνε ότι έχει τύψεις που είχε και έχει τα πάντα άφθονα στη ζωή του, τώρα τι τύψεις έχει;
