Ο Εμανουέλ Μακρόν επαναφέρει το συνταξιοδοτικό

Κοινοποίηση:
ΜΑΚΡΟΝ

Οι Γάλλοι συνταξιοδοτούνται στα 62 χρόνια τους κι αν γι’ αυτούς είναι ευτύχημα, για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί τον χειρότερο «πονοκέφαλο» της θητείας του… ή της επόμενης.

Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελούσε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του Γάλλου προέδρου, προσδοκώντας να καταστήσει πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική την αγορά εργασίας, μειώνοντας και το οικονομικό κόστος για τα κρατικά ταμεία.

Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία καθώς και οι σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις που προηγήθηκαν τον ανάγκασαν να βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμά του. Το τοπίο με την Covid-19 ξεκαθαρίζει σταδιακά και ο Μακρόν εμφανίζεται έτοιμος να επαναφέρει την προεκλογική δέσμευσή του. Oμως, το επίμαχο ζήτημα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι το ίδιο ισχυρές, γεγονός που εκτιμάται ότι θα πλήξει την υποψηφιότητά του -που θεωρείται δεδομένη- το 2022.

Πριν από λίγες εβδομάδες, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του σχετικά με την πορεία του κορονοϊού, άδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει το ζήτημα, σημειώνοντας: «Το σύστημα συντάξεων είναι άδικο. Πρέπει να επιδιώξουμε περισσότερη απλούστευση, περισσότερη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να εργαζόμαστε για περισσότερο χρόνο και να συνταξιοδοτούμαστε αργότερα».

Διαρροές από το Μέγαρο Ηλυσίων αναφέρουν πως ο πρόεδρος θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τα συνδικάτα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης. Αλλες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters, τον περασμένο μήνα, ότι μια από τις προτάσεις που συζητούνται είναι να τεθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει να τεθεί ως ελάχιστη σύνταξη το ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα. Πολλοί συνταξιούχοι, κυρίως εργάτες στον αγροτικό τομέα, παίρνουν σήμερα συντάξεις που κυμαίνονται στα 300-400 ευρώ μηνιαίως. Παρ’ όλα αυτά, ο συνολικός σχεδιασμός για τη διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν έχει ανακοινωθεί.

Απεργίες-διαδηλώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ωστόσο εν όψει των εκλογών δεν πρόκειται να είναι εύκολο. Επιφανείς επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι στη χώρα πιέζουν τη γαλλική κυβέρνηση ώστε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να προχωρήσει μετά το 2022. «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα πρέπει να λάβει χώρα μετά τις εκλογές του 2022» ανέφερε στο Bloomber ο CEO της «Air Liquide SA», Μπενουά Ποτιέ. Δύο άλλοι CEO’s εταιριών του «CAC-40» συμφώνησαν με την πρότασή του, υποστηρίζοντας πως ο Μακρόν δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για την προώθηση τόσο μεγάλων αλλαγών.

Αλλωστε, η πρώτη προσπάθεια του Μακρόν για μεταρρύθμιση του προγράμματος το 2017 είχε οδηγήσει σε πολλές απεργίες και μήνες βίαιων διαδηλώσεων πριν σταματήσει λόγω της πανδημίας. Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες φοβούνται και πάλι πως θα προκληθούν προβλήματα αν υπάρξουν άμεσες και ριζικές αλλαγές.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως προωθώντας τη μεταρρύθμιση, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την αδράνεια και να εμφανιστεί σαν κάποιος που μπορεί να λύσει σημαντικά προβλήματα. Η Τζέσκα Χιντς, οικονομολόγος στην Capital Economics, υποστηρίζει στο CNBC πως η αλλαγή του συνταξιοδοτικού θα ήταν «τζόγος» για τον Μακρόν. Οπως σημειώνει, είτε θα φανεί ότι τηρεί την προεκλογική δέσμευση του 2017 και θα κερδίσει τις ψήφους των κεντροδεξιών ψηφοφόρων είτε θα ανακινήσει μια αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση, στην οποία το 60% των ψηφοφόρων πιστεύει πως δεν πρέπει να προχωρήσει πριν από τις επερχόμενες εκλογές (σύμφωνα με δημοσκόπηση).

Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσες δείχνουν επανεκλογή του Μακρόν τον Μάιο του 2022 στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο την Μαρίν ΛεΠέν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: