Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ! Ποια πρόσωπα «παίζουν» για Οργανισμούς, φορείς και ΔΕΚΟ [ΟΝΟΜΑΤΑ]

Κοινοποίηση:
DEKO

Μετά τον ορισμό των γενικών και ειδικών γραμματέων η κυβέρνηση προχωράει και στην τοποθέτηση των νέων επικεφαλής σε οργανισμούς, φορείς και ΔΕΚΟ.

Ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει μια λίστα με ονόματα προς αξιοποίηση με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε συννενόηση βέβαια και με τους υπουργούς.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα επόμενα 24ωρα μπορεί να υπάρξουν διαδοχικές ανακοινώσεις των προσώπων που θα στελεχώσουν την υπόλοιπη κρατική μηχανή.

Πρόκειται για στελέχη που θα συνδυάζουν εμπειρία και τεχνοκρατικά στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να παραμείνουν στις θέσεις τους και πρόσωπα που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως έγινε και με αρκετές περιπτώσεις γενικών γραμματέων.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα ανακοινώθηκε ο νεος διοικητής της ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων που προέρχεται από τον χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Υποδιοικητές του ορίστηκαν ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη ΝΔ στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ο Αναστάσιος Μητσιάλης έχει διατελεσει και γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επι Σαμαρά.

Ακόμα ο Βασίλης Γκρίζης ο οποίος μεταξύ άλλων για 7 χρόνια Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες.

Ο Διονύσης Μελιτσιώτης ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα. Μέχρι πρότινος ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στη Βουλή ενώ ήταν και διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΕΟΤ η Άντζελα Γκερέκου που έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τουρισμού. Ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για χρόνια ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επι Γιώργου Παπανδρέου και υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Μάλιστα το 2012 είχε διαγραφεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ γιατί καταψήφισε μέτρα του τρίτου μνημονίου αλλά μετά επέστρεψε. Στις εκλογές πάντως του 2015 μεταπήδησε στη ΝΔ όπου ήταν υποψήφια στην Κέρκυρα αλλά απέτυχε να εκλεγεί.

Η αρχή έγινε όμως με τον μηχανικό Γιώργο Στάση, πρώην στέλεχος πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου που αναλαμβάνει νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ. Μια επιχείρηση που έχει χτυπήσει κόκκινο και ο νεος επικεφαλής θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει λύσεις.

Ο καθηγητής Οικονομικών Μιχάλης Αργύρου, σύμβουλος μέχρι πρότινος του Κυριάκου Μητσοτάκη ορίστηκε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών. Θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group), αντικαθιστώντας έτσι τον Γιώργο Χουλιαράκη που κατείχε αυτή τη θέση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων τοποθετήθηκε ακόμα η οικονομολόγος Αθηνά Χατζηπέτρου που ήταν στην ίδια θέση έως το Νοέμβριο του 2018 ενώ πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» ορίστηκε ο καθηγητής Δημήτρης Ασκούνης. Μεταξύ άλλων ήταν και συνεργάτης του Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά

Στον ΕΦΚΑ φαίνεται πως κλειδώνει ο Χρήστος Χάλαρης. Διατελέσε συμβούλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενώ έχει συνεργαστεί ξανά με τον Γιάννη Βρούτση αφού το 2012 είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας. Ένας από τους δυο υποδιοικητές αναμένεται να είναι ο δημοτικός σύμβουλος στο Μαρούσι Κώστας Τσαγκαρόπουλος όπου στην προηγούμενη θητεία του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο ήταν νομικός του σύμβουλος.

Στα ΕΛΠΕ επιστρέφει ο Γιάννης Παπαθανασίου, στο αξίωμα του μη εκτελεστικού προέδρου του ∆.Σ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή είχε διατελέσει πρόεδρος στα ΕΛΠΕ και την περίοδο Σαμαρά. ∆ιευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης.

Στο κομμάτι της ενέργειας και συγκεκριμένα στη ΔΕΠΑ συζητιέται η περίπτωση του Κωνσταντίνου Ξιφαρά που ήταν διευθύνων σύμβουλος στον ΔΕΣΦΑ την περίοδο Σαμαρά.

Για το Πράσινο Ταμείο στο τραπέζι φαίνεται πως είναι και το όνομα του Στάθη Σταθόπουλου, για χρόνια συνεργάτη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Για τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να υπήρξε επαφή με τον οικονομολόγο Πασχάλη Μποχώρη αλλά η περίπτωση του πρώην γραμματέα του υπουργείου Υγείας επι Καραμανλή μάλλον δεν προχωράει.

Στο ΕΚΕΠΥ που υπάρχει ενδεχόμενο να συγχωνευθεί με το ΕΚΑΒ μπορεί να συνεχίσει ο Νίκος Παπαευσταθίου. Ο σημερινός διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας είναι σε αυτή την θέση από το 2014 ενώ από το 2004 έως το 2010 ήταν διοικητής του ΕΚΑΒ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος που ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές φαίνεται να κλειδώνει για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΜ) του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης που είναι πρώτος επιλαχών στο Βόρειο Τομέα της Β Αθήνας ακούγεται έντονα για την ΣΤΑΣΥ ( Σταθερές Συγκοινωνίες) αν και κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως θα αξιοποιηθεί τελικά στο υπουργείο Παιδείας.

Στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) του Παιδείας σύμφωνα με πληροφορίες οδεύει η Ντόρα Πάλλη που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια στο Νότιο Τομέα.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επι Παπανδρέου ορισμένοι επιμένουν πως μπορεί να επιστρέψει στην ΕΡΓΟΣΕ, στην θέση που είχε και στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κώστας Σπηλιόπουλος στις αυτοδιοικητικες εκλογές του Μαΐου είχε διεκδικήσει ως αντάρτης την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Για προέδρος στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) φαίνεται να προκρίνεται η Ρένα Βασιλική. Είναι πολιτική φίλη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ενώ στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια στο Νότιο Τομέα της Β Αθήνας. Πάντως για την θέση του διευθύντοντα συμβούλου στον ίδιο οργανισμό στο τραπέζι είναι το όνομα του Διονύση Δαβουρλή που στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Στο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως οδεύει ο Δημήτρης Μέλας που εχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός, γενικός γραμματέας ενώ ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ τον περασμένο Μάιο. Για τον ίδιο οργανισμό ακούστηκε όμως και ο πρώην βουλευτής Κώστας Κιλτίδης.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας συζητείται το όνομα της Δέσποινας Γκικάκη, προέδρου της γαλάζιας τοπικής οργάνωσης στην περιοχή. Για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου ακούγεται ο Κώστας Αντωνίου που ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στην Ανατολική Αττική στις εκλογές του 2015.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: