Ουκρανία: Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Άντονι Μπλίνκεν

Κοινοποίηση:
ζελενσκι μπλινκεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί «αιφνιδιαστική» επίσκεψη στο Κίεβο.

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Κίεβο κατέδειξε για άλλη μια φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Δηλώνοντας ότι είναι ευγνώμονες για την οικονομική και αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «αυτά είναι πολύ σημαντικά σημάδια ότι οι ΗΠΑ είναι μαζί μας. Αυτό αποτελεί εγγύηση για εμάς ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στα εδάφη μας.

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για την Ουκρανία και για το γεγονός ότι στέκεστε μαζί μας σήμερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, ο οποίος προέβη σε γραπτή δήλωση σχετικά με τη συνάντηση, δήλωσε ότι η «κατοχή της Ουκρανίας» από τη Ρωσία είναι 7 μηνών, ο απολογισμός του πολέμου συνεχίζει να αυξάνεται, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, 13 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ιστορικές πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια.
Αναφέροντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ελευθερία της χώρας τους, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος [Τζο Μπάιντεν] είναι ξεκάθαρος ότι θα υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό για όσο διάστημα χρειαστεί. Επανέλαβα αυτό το μήνυμα στον Ζελένσκι και την ομάδα του σήμερα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία παραμένει και θα παραμείνει κυρίαρχη και ανεξάρτητη».

Αναφέροντας ότι ενημέρωσε επίσης τον Ζελένσκι για τη νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Μπλίνκεν είπε ότι «ενημερώνουμε επίσης σήμερα το Κογκρέσο για την πρόθεσή μας να διαθέσουμε επιπλέον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Χρηματοδότησης Εξωτερικού για να υποστηρίξουμε την ασφάλεια των 18 γειτόνων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και πολλών από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, καθώς και άλλων περιφερειακών εταίρων ασφαλείας που δυνητικά κινδυνεύουν από μελλοντική “ρωσική επιθετικότητα”».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στο Κίεβο, όπου νοσηλεύονται παιδιά που τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, και συναντήθηκε με τον σκύλο ναρκαλιευτή με το όνομα “Boss”, ένα από τα σύμβολα του πολέμου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης την πόλη Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, η οποία αποτέλεσε τόπο σφοδρών συγκρούσεων κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: