Ουκρανία: Μάχη για το τελευταίο οχυρό στο Λουγκάνσκ

Κοινοποίηση:
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ

Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Σεβεροντονιέτσκ- Λισικάνσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, όπως σημειώνει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, παρά τις απώλεις, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτυχγάνουν ουσιαστικά τον σκοπό τους στις συγκρούσεις επιβραδύνοντας τις ρωσικές δυνάμεις.

Η μάχη για τις δύο βασικές πόλεις οδεύει προς μια «τρομακτική κορύφωση» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται το Λισικάνσκ, υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Οι μάχες μπαίνουν σε ένα είδος τρομερής κορύφωσης, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ολέκσι Αρεστοβιτς, με τον αξιωματούχο της Άμυνας Ολέκσι Γκρομόβ να προσθέτει ότι γίνονται προσπάθειες περικύκλωσης του Λισικάνσκ.

Στα όρια του Λισικάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις

Τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν επίθεση στα νότια προάστια του Λισικάνσκ , σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής. Το Λισικάνσκ είναι η τελευταία πλήρως ελεγχόμενη πόλη από την Ουκρανία πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ και έχει αποτελέσει στόχο των ρωσικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η επίθεση στο Λισικάνσκ αποκρούστηκε…βρέθηκαν τα πτώματα δύο θυμάτων», έγραψε στο Telegram ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε, εκτός από το Λισικάνσκ, επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας δέχθηκε επίσης το γειτονικό χωριό Μπορίβσκε με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά σπίτια.

 

Η ρωσική επίθεση κοντά στην κοινότητα Μπορίβσκε, ανατολικά του ποταμού Ντονέτς, επίσης απωθήθηκε. Πρόκειται για τον ποταμό που χωρίζει τη Λισικάνσκ από τη δίδυμη πόλη Σεβεροντονιέτσκ.

Η Ρωσία έχει, ωστόσο, πάρει τον έλεγχο του χωριού Μικολάιβκα, που βρίσκεται κοντά σε έναν βασικό αυτοκινητόδρομο προς το Λισικάνσκ.

 

ISW
Νωρίτερα ο Χαϊντάι είχε κάνει γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό Λοσκουτίβκα, στα νότια του Λισικάνσκ, εξέλιξη που απείλησε να αφήσει απομονωμένα τα ουκρανικά στρατεύματα. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο Χαϊντάι τόνισε ότι όλο το Λισικάνσκ είναι κοντά στα ρωσικά πυρά και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί ενδέχεται να υποχωρήσουν σε νέες θέσεις για να αποφύγουν να εγκλωβιστούν. Αυτή η απόφαση, ωστόσο, υποδεικνύει ότι οι ουκρανικές αρχές προετοιμάζονται για την τελική απώλεια τόσο του Σεβεροντονιέτσκ όσο και του Λισικάνσκ, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

«Τα ουκρανικά στρατεύματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Σεβεροντονιέτσκ»

Σε υποχώρηση αναμένεται να προχωρήσουν επίσης τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Σεβεροντονιέτσκ, σύμφωωνα πάντα με τον Χαϊντάι.  Τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται την πόλη Σεβεροντονιέτσκ «θα πρέπει να αποσυρθούν», δήλωσε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Το να παραμένω σε θέσεις κομματιασμένες για πολλούς μήνες μόνο και μόνο για να μείνω εκεί δεν έχει νόημα», πρόσθεσε και επανέλαβε: «Δυστυχώς, θα πρέπει να απομακρύνουμε τον στρατό μας από το Σεβεροντονιέτσκ, γιατί το να μένουμε σε σπασμένες θέσεις δεν έχει νόημα – ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται».

«Τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν για εβδομάδες να συγκεντρώσουν στην περιοχή σημαντικές ποσότητες ρωσικού δυναμικού, όπλων και εξοπλισμού και πιθανότατα έχουν υποβαθμίσει τις συνολικές δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα αποτρέπουν τις ρωσικές δυνάμεις από το να επικεντρωθούν σε άξονες προέλασης που αποτελούν μεγαλύτερο πλεονέκτημα», αναφέρουν οι αναλυτές.

Μάλιστα εκτιμούν ότι οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις πιθανότατα θα σταματήσουν τις επόμενες εβδομάδες, είτε οι Ρώσοι δυνάμεις καταλάβουν την περιοχή Σεβεροντονιέτσκ και Λισικάνσκ είτε όχι, δίνοντας πιθανότατα στις ουκρανικές δυνάμεις την ευκαιρία να ξεκινήσουν συνετές αντεπιθέσεις.

«Η ιδεολογική προσήλωση του Κρεμλίνου στην κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ, όπως και η προηγούμενη πολιορκία του Azovstal, θα είναι πιθανότατα εις βάρος των ρωσικών δυνατοτήτων σε μελλοντικές προόδους στην Ουκρανία. Η απώλεια του Σεβεροντονιέτσκ είναι απώλεια για την Ουκρανία με την έννοια ότι οποιοδήποτε έδαφος καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις είναι απώλεια — αλλά η μάχη του Σεβεροντονιέτσκ δεν θα αποτελέσει μια αποφασιστική ρωσική νίκη», καταλήγουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: