Οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτά είναι τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Κοινοποίηση:
εγκεφ

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως ένα οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως οι περισσότερες μορφές εγκεφαλικού, ξεκινά ξαφνικά και επιδεινώνεται γρήγορα.

Κάποια εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να προηγηθούν από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, δηλαδή ένα προσωρινό εγκεφαλικό επεισόδιο που υποχωρεί πριν προκαλέσει μόνιμα αποτελέσματα.

Το να μάθετε περισσότερα για τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορεί να έχει το οποιουδήποτε τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σας προετοιμάσει σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίσετε άμεση βοήθεια.

Τύποι οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα οξέα εγκεφαλικά επεισόδια ταξινομούνται με έναν από τους δύο τρόπους:

Ισχαιμικό Εγκεφαλικό

Κατά τη διάρκεια ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού, η παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου διακόπτεται επειδή ένα αιμοφόρο αγγείο έχει αποκλειστεί από θρόμβο αίματος.

Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προδιαθέσουν ένα άτομο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση. Άλλες αιτίες ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την χρήση ουσιών (ιδίως αλκοόλ, κοκαΐνη και ηρωίνη), διαταραχές πήξης αίματος, ή τραύμα στα αιμοφόρα αγγεία στον λαιμό.

Αιμορραγικό Εγκεφαλικό

Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν μια αρτηρία στον εγκέφαλο αιμορραγεί. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια αρτηρία με μη φυσιολογικό σχήμα, όπως μια αρτηριακή φλεβική δυσπλασία, ή ένα ανεύρυσμα διαρραγεί.

Το αίμα που εισέρχεται στον εγκέφαλο όταν αιμορραγεί ένα αιμοφόρο αγγείο προκαλεί πίεση μέσα στο κρανίο, συμπιέζοντας τον εγκέφαλο και πιθανώς προκαλώντας μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Πώς να εντοπίσετε ένα εγκεφαλικό

Το ακρωνύμιο ΠΑΔΩ μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν εσείς ή κάποιος άλλος μπορεί να έχει πρόβλημα:

Π – Πεσμένο πρόσωπο
Α – Αδυναμία βραχίονα
Δ – Δυσκολία στην ομιλία
Ω – Ώρα να καλέσετε το 166
Οξύ εγκεφαλικό: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα, αλλά μπορεί και να εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια λίγων ωρών. Δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί το πόσο σοβαρό θα αποδειχτεί ένα εγκεφαλικό ή για πόσες ώρες θα επιμείνει.

Τα πιο κοινά συμπτώματα ενός οξέος εγκεφαλικού είναι:

Μούδιασμα ή αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος
Δυσκολία στην ομιλία ή δυσκολία στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι
Δυσκολία στην όραση ή απώλεια όρασης
Απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
Δυσκολία στο περπάτημα ή πτώση
Ένας ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία στον αυχένα, πόνο στο πρόσωπο, πόνο ανάμεσα στα μάτια και έμετο
Σύγχυση
Οξύ εγκεφαλικό: Παράγοντες Κινδύνου

Ένα οξύ εγκεφαλικό προκαλείται από διακοπή της ροής του αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι είτε ισχαιμικό είτε αιμορραγικό.

Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να εξαλειφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

καρδιακές παθήσεις
υψηλή αρτηριακή πίεση
υψηλή χοληστερόλη
κάπνισμα και
διαβήτη
Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή ισχαιμικό επεισόδιο
Προηγούμενη καρδιακή προσβολή
Οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού
Υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία
Νόσος της καρωτιδικής αρτηρίας
Καθιστική ζωή
Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή άλλων ορμονικών θεραπειών
Εγκυμοσύνη
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Οξύ εγκεφαλικό: Θεραπείες

Ένα οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι δυνητικά αντιμετωπίσιμο με μια σειρά από ιατρικές θεραπείες, όπως η t-PA (tissue plasminogen activator). Αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική εάν το εγκεφαλικό διαγνωστεί και αξιολογηθεί γρήγορα και μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ένας συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης αιμοφόρων αγγείων και φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο της αιμορραγίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός οξέος αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κοπή του ρήγματος ανευρύσματος ή ενδαγγειακό εμβολισμό κατά τον οποίο τοποθετείται ένα πηνίο στο ανεύρυσμα προκειμένου να μειωθεί η ροή του αίματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: