Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της αίτησης για τα αναδρομικά των κληρονόμων

Κοινοποίηση:
επιδομα

Ολοκληρώνεται η διαδικασία σήμερα για την υποβολή αιτήσεων για τα αναδρομικά των κληρονόμων που αφορούν την περίοδο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Ωστόσο λόγω του ότι πολλοί κληρονόμοι δεν έχουν ακόμη μαζέψει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να τα καταθέσουν μέχρι 28 Φεβρουαρίου αρκεί μέχρι σήμερα να κάνουν την αίτηση στο efka.gov.gr.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.
Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι σήμερα. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

1.Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
2.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.
3.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την προσκόμιση των πιστοποιητικών που απαιτούνται στο gov.gr. Αναλυτικότερα:

1. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-apopoieses-kleronomias

Εκδώστε πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς. Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Τι πρέπει να κάνετε:

– επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό

– επιλέξτε το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης (ή αποποιήσεων) κληρονομιάς
– παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται
– επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε το πιστοποιητικό σας

Για να επιλέξετε δικαστήριο, λαμβάνετε υπόψη ότι:

– δήλωση αποποίησης κληρονομίας γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομίας

– δικαστήριο κληρονομίας είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους.

– Μέχρι την 01/03/2013, δικαστήριο της κληρονομίας ήταν το μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους.

Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια. Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-demosieuses-diathekes. Για να εκδώσετε πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: