Οι χειρότεροι οδηγοί στην Ευρώπη – Που είναι πρώτοι οι Έλληνες

Κοινοποίηση:
driver

«Σχεδιάζετε ευρωπαϊκές διακοπές αυτό το καλοκαίρι; Προσέξτε για επιθετικούς, επικίνδυνους και μεθυσμένους οδηγούς — τουλάχιστον, σύμφωνα με τους ίδιους τους Ευρωπαίους», προειδοποιεί σε ταξιδιωτικό άρθρο το CNN.

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το 79% από τους Ευρωπαίους έχουν αρνητική γνώμη για τους συνοδηγούς τους — ενώ, φυσικά, το 97% από αυτούς είναι περήφανοι για τη δική τους εξαιρετική οδήγηση.

Η έρευνα σε 12.400 Ευρωπαίους τον Μάρτιο του 2022 ανατέθηκε από τη γαλλική Vinci Autoroutes, η οποία διαχειρίζεται τους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους. Διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, η οποία ρώτησε τουλάχιστον 1.000 άτομα σε καθεμία από τις 11 χώρες σχετικά με τις δικές τους οδηγικές συνήθειες και τις συνήθειες των συνοδηγών τους, εντός της χώρας τους και στο εξωτερικό.

Από ό,τι φαίνεται, οι οδηγοί που κάνουν διακοπές θα υποστούν σοκ, σημειώνει το CNN. Ένα τεράστιο 42% των Πολωνών είπε ότι η οδήγηση είναι «ο καθένας για τον εαυτό του» (σε σύγκριση με μόλις 7% των Ισπανών), ενώ το ένα τέταρτο των Βρετανών ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν το ίδιο άτομο πίσω από το τιμόνι όπως μπροστά σε αυτό.

Η έρευνα λαμβάνει επίσης εθνικά στερεότυπα και — συχνά — τα βρίσκει αληθινά. Μόλις το 16% των Ιταλών οδηγών είπε ότι οι Ιταλοί συνάδελφοί τους ήταν ευγενικοί, ενώ το 14% των Γάλλων οδηγών εκτιμούν ότι οι Γάλλοι οδηγοί είναι αγχωμένοι.
Αληθινοί στη φόρμα τους, οι Βρετανοί έμοιαζαν πιο αυθόρμητοι, υπολογίζοντας ότι μόλις το 68% των συναδέλφων τους έδωσαν προσοχή και λιγότερο από τους μισούς ήταν ήρεμοι και ευγενικοί.

Ωστόσο, όσον αφορά την κρίση πολιτών άλλων κρατών, τα πράγματα έμοιαζαν λίγο διαφορετικά. Οι Γερμανοί — γνωστοί για τους υπερταχείς αυτοκινητοδρόμους τους — αποφάσισαν ότι μόνο το 30% των οδηγών άλλων χωρών ήταν επιθετικοί και ακόμη λιγότεροι ανεύθυνοι.
Οι λιγότερο επικριτικοί ήταν οι Ισπανοί και οι Βρετανοί, το 70% των οποίων είχαν κάτι αρνητικό να πουν για τους φίλους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ακούγεται πολύ καλό, μέχρι να δείτε τι λένε και οι άλλοι.

Οι Έλληνες οδηγοί σε «περίοπτη» θέση
Αν πρόκειται να πάτε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ίσως θέλετε να κοιμηθείτε καλά και να πιείτε έναν καφέ πριν βγείτε στο δρόμο για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε κορυφαία φόρμα, προειδοποιεί το άρθρο του CNN. Οι Έλληνες ήταν οι πιο επικριτικοί για τις οδηγικές συνήθειες άλλων εθνών, με το 91% από αυτούς να χρησιμοποιούν αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τους συνομηλίκους τους.

Τούτου λεχθέντος, ήρθαν επίσης στην κορυφή για την αυτο-αναφερθείσα «απολyτή συμπεριφορά» στα δικά τους αυτοκίνητα, με περίπου τους μισούς να αναφέρουν ότι βρίζουν, κορνάρουν, προσπέρασαν στη λάθος πλευρά του δρόμου ή πήδηξαν από το αυτοκίνητο για να μιλήσουν με άλλον. οδηγός. Ήταν επίσης η χώρα που είχε περισσότερες πιθανότητες να βάλει μπροστά ένα «ενοχλητικό» αυτοκίνητο. Επομένως, κοιτάξτε τον καθρέφτη πίσω αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι — ή σκεφτείτε τη Σλοβακία, η οποία έφτασε στο κάτω μέρος στον πίνακα αποσκευών.

Η Ελλάδα ήταν επίσης στην κορυφή του πίνακα των οδηγών που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ οδηγούν, με το 77% να παραδέχεται ότι πραγματοποιεί κλήσεις και το 83% να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το smartphone του στο τιμόνι. Η Ισπανία βρέθηκε στην τελευταία θέση αυτού του πίνακα, με το 62% να χρησιμοποιεί τα smartphone της ενώ οδηγεί.
Η Ελλάδα σημείωσε επίσης την υψηλότερη βαθμολογία στην επικίνδυνη οδήγηση, με περίπου το ένα τρίτο των οδηγών να παραδέχονται συμπεριφορές όπως υπερβολική ταχύτητα, παράβλεψη κόκκινου φαναριού, μη επιβράδυνση για έργα στο δρόμο και μη τήρηση απόστασης ασφαλείας μεταξύ των αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 20% των Ελλήνων μπορούσε να συγκεντρώσει οτιδήποτε θετικό να πει για τους οδηγούς άλλων εθνών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και πάλι στην κορυφή του ταμπλό, με το 50% να λέει καλά λόγια για τους αντιπάλους του.

Η έρευνα δεν είναι ο μόνος εφιάλτης που αντιμετωπίζουν οι παραθεριστές στην Ευρώπη φέτος. Ο «Οκαρμαγεδδώνας » ωθεί τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων σε υψηλά ρεκόρ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βλέπει δεκάδες πτήσεις να ακυρώνονται καθημερινά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: