Οι μηχανές του Ερντογάν δουλεύουν στο φουλ – Εισαγγελέας ζητά το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος

Κοινοποίηση:
FILE PHOTO: Supporters of pro-Kurdish Peoples Democratic Party (HDP) shout slogans during a protest against the arrest of 82 people including members of their party, in Istanbul, Turkey September 25, 2020. REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Τουρκίας κατέθεσε αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP). Στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο Μπεκίρ Σαχίν τα μέλη του HDP κατηγορούνται ότι «έχουν στόχο να διαταράξουν και καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους με το έθνος με τις δηλώσεις και τις ενέργειές τους».

Το κατηγορητήριο εναντίον του HDP ζητεί την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας για πάνω από 600 μέλη του HDP, συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων πρώην συμπροέδρων Φιγκέν Γιουκσεντάγ και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως επίσης και την απαγόρευση συμμετοχής τους σε άλλο πολιτικό κόμμα για μία περίοδο 5 ετών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μπορεί επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 69 του συντάγματος, να επιλέξει να σταματήσει πλήρως ή εν μέρει την κρατική επιχορήγηση στο HDP. Λίγες ώρες πριν την κατάθεση της αγωγής από τον Τούρκο εισαγγελέα, το τουρκικό κοινοβούλιο είχε αφαιρέσει από τον Κούρδο βουλευτή του HDP, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, τη βουλευτική ιδιότητα και έδρα, μετά την οριστική δικαστική καταδίκη του σε φυλάκιση 2,5 ετών για τρομοκρατική προπαγάνδα.

Η ανακοίνωση της απόφασης από την τουρκική βουλή συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες συναδέλφων του από το κόμμα του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, καθώς αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αφαίρεση της έδρας και από άλλους δεκάδες Κούρδους βουλευτές με την κατηγορία για σχέσεις με την οργάνωση ΡΚΚ.

Ο Γκεργκερλίογλου είπε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα. «Εγώ μοιράστηκα μόνο ένα μήνυμα ειρήνης», είχε σχολιάσει μετά την καταδίκη του από την τουρκική δικαιοσύνη. Το HDP, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα, καταδίκασε την απόφαση του κοινοβουλίου.

Από τις 27 Φεβρουαρίου 56 βουλευτές και 3 πρώην βουλευτές του HDP έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP για δεσμούς με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει ζητήσει από τις 2 Μαρτίου το κλείσιμο του φιλο-κουρδικού κόμματος.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μπεκίρ Σαχίν, είχε διοριστεί πέρυσι απευθείας από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι είχε έρθει τέταρτος στη σχετική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο Σαχίν είναι απόφοιτος ενός ιερατικού σχολείου (ιμάμ χατίπ), από όπου αποφοιτούν ιμάμηδες. Εκλέχτηκε στον Άρειο Πάγο το 2013, αφού υπηρέτησε σε αρκετές επαρχίες της χώρας. Η υπόθεση εναντίον του φιλο-κουρδικού κόμματος έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις στην Τουρκία.

Λάβρος η αντιπολίτευση
Η υπόθεση εναντίον του φιλο-κουρδικού κόμματος έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις στην Τουρκία. Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολίασε αμέσως ότι η απόφαση αποτελεί απόδειξη ότι «η δημοκρατία έχει εκλείψει στη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε μέσω twitter ότι «το να κλείνεις πολιτικά κόμματα, το να καταργείς τα δικαιώματα των εκλεγμένων βουλευτών δεν ανοίγει το δρόμο για την Τουρκία, καταστρέφει την κοινωνική ειρήνη. Η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε σχέδια για τη θέσπιση ενός νέου συντάγματος, τί ειρωνεία, επιδιώκει να σύρει την Τουρκία πίσω στην πολιτική δίνη της δεκαετίας του 1990. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την πολιτική μέχρι το τέλος», δήλωσε ο πρώην εταίρος του Ερντογάν.

«Είμαστε μαζί σου», δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν στον Κούρδο βουλευτή, πρώην αντιπρόεδρος του Ερντογάν και ηγέτης του κόμματος DEVA. «Καταδικάζουμε σφόδρα αυτή την άδικη απόφαση».

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: