Οι ημέρες περνάνε, αλλά το ΟΣΔΕ συνεχίζει την… υπολειτουργία του

Κοινοποίηση:
ΟΣΔΕ

Πολλά τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Γεωργαντά την περασμένη Τρίτη στο ΥπΑΑΤ ότι εντός ολίγων ημερών, όλα θα διορθωθούν.

Ακόμα δεν έχει επέλθει επιχειρησιακή λειτουργία στο 100% του συστήματος ΟΣΔΕ της χώρας για τις αιτήσεις του τρέχοντος έτους (2022). Το ρεπορτάζ  από πολλές πύλες ΟΣΔΕ της χώρας αναφέρει ότι έχουν διορθωθεί τις προηγούμενες ημέρες, μεν κάποια προβλήματα, με βάση και τις επισημάνσεις που απέστειλαν στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ΚΥΔ, ωστόσο το βέβαιο είναι πως οι οριστικές δηλώσεις των ΕΑΕ παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το ζήτημα φέρεται να έχει απασχολήσει ακόμα και το… πρωθυπουργικό γραφείο τις προηγούμενες ημέρες, οπότε και έγιναν αρκετές ζυμώσεις για το θέμα, που φέρνουν και στη βουλή, αρκετά κόμματα.

Μόλις την περασμένη Τρίτη 10 Μαΐου ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς παρέσχε διαβεβαιώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν κι ότι εντός ολίγων ημερών η λειτουργία του συστήματος θα αποκατασταθεί. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο εγχείρημα, καθότι μιλάμε για μια μεταρρύθμιση, που όπως πρόσθεσε φέρνει ανατροπές αλλά και… αντιδράσεις. Το ρεπορτάζ  από τις πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ αναδεικνύει σωρεία προβλημάτων ακόμα και σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπεύθυνος μεγάλης πύλης ΟΣΔΕ η οριστικοποίηση μιας αίτησης έχει εξελιχθεί σε… Γολγοθά, ενώ σύμφωνα με σχετικές αναφορές παραγόντων που γνωρίζουν τα του ΟΣΔΕ πολύ καλά, πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος παραγωγός επιθυμεί να κάνει σε διαφορετική πύλη ΟΣΔΕ με την περσινή, την δήλωσή του την εφετινή χρονιά.

«Μπορεί να μην έχει τεθεί ακόμα σε πλήρη λειτουργία το σύστημα, όμως ευτυχώς είναι εφικτή η διαδικασία για την έκδοση της Κάρτας Αγρότη. Ωστόσο χρειάζεται πολλή υπομονή», τονίζει από την πλευρά του, μιλώντας, ο κ. Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου.

Τον προβληματισμό του για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση μας εκφράζουν και από τον Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αξιούπολης στο Κιλκίς. Ο υπεύθυνός της, κ. Δεμερτζής μας είπε πως: «οι χρόνοι που απαιτούνται για να οριστικοποιηθεί μια δήλωση και να μπορέσει ένας παραγωγός να πάρει Κάρτα Αγρότη, είναι… ασύλληπτοι και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε. Χρειάζονται βελτιώσεις. Για την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί για τους υπεύθυνους των πυλών ΟΣΔΕ μια ακόμα ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οψόμεθα».

Πολλά προβλήματα στο σύστημα παραδέχεται ότι υπάρχουν και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γρεβενών, κ. Χρυσόστομος Παυλίδης. Ο Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου μας είπε πως το σύστημα υπολειτουργεί, δημιουργώντας καθυστερήσεις και ταλαιπωρία, ιδίως σε όσους παραγωγούς, απαιτείται εναλλαγή χωραφιών. Καλύτερα είναι τα πράγματα, παραδέχεται ο ίδιος, για τις μόνιμες (δενδρώδεις) καλλιέργειες, όμως εντελώς θόλο παραμένει το τοπίο για το τί τελικά θα ισχύσει για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Τέλος, για μεγάλες δυσχέρειες και καθυστερήσεις στις φετινές ΕΑΕ έκανε λόγο και ο κ. Τάκης Ντανάκας από τον ΑΣ Μολάων Πακίων, που διαθέτει πύλη ΟΣΔΕ.

Ούτε στο ΥπΑΑΤ ξέρουν την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εκ μέρους του ΥπΑΑΤ η προθεσμία υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων ΟΣΔΕ φέτος. Ο Γ. Γεωργαντάς πάντως περιορίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη στο ΥπΑΑΤ να δηλώσει ότι θα υπάρχει περιθώριο όπως και τις προηγούμενες χρονιές, χωρίς όμως να δώσει τον χρονικό ορίζοντα.

Μπίκας Αλέξανδρος
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: