«Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στη δημιουργία καλού κλίματος για συνέχιση των συνομιλιών», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου

Κοινοποίηση:
kkousios

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα συμμετάσχουμε στην άτυπη πενταμερή την οποία θα συγκαλέσει ο γγ των ΗΕ, κάτι εξάλλου που επανειλημμένως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και που επίσης είχε εκφράσει με την επιστολή που είχε αποστείλει στον γγ των ΗΕ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Kύπρου Κυριάκος Κούσιος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και με την παρουσία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου.

Ερωτηθείς αν η θέση της κυβέρνησης ισχύει ακόμη κι αν συνεχίζονται οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι έκνομες της ενέργειες στην Αμμόχωστο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ενέργειες όπως αυτές δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για συνέχιση των συνομιλιών» και επισήμανε: «Εντούτοις πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για μια άτυπη πενταμερή στην οποία ουσιαστικά θα απασχοληθούν οι συμμετέχοντες με τα διαδικαστικά για τη συνέχιση των συνομιλιών».

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και πιο συγκεκριμένα ενημέρωσε για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, όπου εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσε τα θέματα των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπου γίνονται κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όσο και για τις επεμβάσεις και ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η και 2α Οκτωβρίου και ανάλυσε τα Συμπεράσματα αυτά. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολή που απέστειλε στις 19 Οκτωβρίου στον ΓΓ των ΗΕ με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεση μας να συμμετάσχουμε στις συνομιλίες κατόπιν και της εκδήλωσης πρωτοβουλίας από τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ και αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπόρις Τζόνσον, με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας κ. Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδική αναφορά έγινε για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ και για το τι διημείφθη μεταξύ τους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τις απόψεις τους τόσο για την ουσία του Κυπριακού όσο και για τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη πενταμερή την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ.».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: