Οι Ρώσοι του Sputnik V θέλουν άμεσα δημόσια συγγνώμη από τον ΕΜΑ για τα αρνητικά σχόλια που έχουν διαδώσει

Κοινοποίηση:
εμβολιο sputnik-v

Οι δημιουργοί του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, απαιτούν δημόσια συγγνώμη από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, καθώς χθες συνέκρινε την προοπτική έκτακτης έγκρισης του Sputnik V στην Αυστρία με τη ρωσική ρουλέτα.

Συγκεκριμένα, η Βιρτούμερ-Χος που είναι επίσης εκπρόσωπος του αυστριακού οργανισμού υγείας, έκανε μια δήλωση στον «αέρα» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Αυστρίας (ÖRF), ισχυριζόμενη την έλλειψη δεδομένων για τους εμβολιασμούς.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε τη Δευτέρα (08/03) στον λογαριασμό του Sputnik V στο Twitter, υποστηρίζεται:
«Απαιτούμε δημόσια συγγνώμη από την Κρίστα Βιρτούμερ-Χος του EMA για τα αρνητικά της σχόλια σχετικά με τα κράτη της Ε.Ε. που υποστηρίζουν άμεσα το Sputnik V. Τα σχόλιά της εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με πιθανή πολιτική παρέμβαση στην τρέχουσα διαδικασία επισκόπησης του EMA».
Η δήλωση υπογραμμίζει ότι ο ευρωπαϊκός φορέας «δεν επέτρεψε τέτοιες δηλώσεις σχετικά με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο».

Επίσης, οι δημιουργοί του Sputnik V αναφέρουν:

«Τέτοια σχόλια είναι ακατάλληλα και υπονομεύουν την αξιοπιστία του EMA και τη διαδικασία εξέτασής του. Τα εμβόλια και ο EMA πρέπει να είναι έξω από την πολιτική».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του Sputnik V, οι Ευρωπαίοι «αξίζουν μια αμερόληπτη εξέταση» του εμβολίου και ο EMA δεν έχει δικαίωμα με τέτοιες δηλώσεις να «υπονομεύσει την εμπιστοσύνη» των ρυθμιστικών Αρχών αυτών των 46 χωρών που έχουν εγκρίνει το ρωσικό φάρμακο.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε κυλιόμενη ανασκόπηση του φακέλου καταχώρισης του εμβολίου Sputnik V.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο αποτελείται από δύο δόσεις που γίνονται σε διάστημα 21 ημερών, με την πρώτη να βασίζεται στον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26 και τη δεύτερη στον ανασυνδυασμένο ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 5.

Επισημαίνεται πως το Sputnik V είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρέχει πλήρη προστασία απέναντι σε σοβαρά περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τις κεντρικές διαπιστώσεις του περιοδικού «Lancet» στις 2 Φεβρουαρίου.
Συν τοις άλλοις, χρειάστηκαν μήνες έρευνας για τους Ρώσους ανοσολόγους και τους 19.866 εθελοντές προκειμένου να ολοκληρώσουν την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 91,6%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: