Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν χώρες του τρίτου κόσμου — Αμερικανός οικονομολόγος

Κοινοποίηση:
hudson

Η συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, θα μπορούσαν να βυθίσουν τις χώρες του τρίτου κόσμου σε χρεοκοπία και να τις ωθήσουν να πουλήσουν δημόσια περιουσιακά στοιχεία σε Αμερικανούς επενδυτές, δήλωσε ένας διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας.

Το ισοζύγιο πληρωμών με τις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής θα βρεθεί σε έλλειμμα λόγω εκροής επενδυτικών χρημάτων, καθώς και λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου, των τροφίμων και του εξωτερικού χρέους, δήλωσε ο Μάικλ Χάντσον, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι – Κάνσας Σίτι σε συνέντευξή του στο Xinhua την Δευτέρα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών θα μπορούσαν να αναγκαστούν να πουλήσουν τα δημόσια περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να λάβουν δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Μακροπρόθεσμων Οικονομικών Τάσεων (ISLET)

«Το ΔΝΤ θα πει λοιπόν: θα σας δανείσουμε χρήματα, αλλά θα πρέπει να πουλήσετε σε Αμερικανούς επενδυτές ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια ιδιοκτησία σας», είπε.

«Όλη η υποδομή σας, τα ορυκτά σας αποθέματα, η γη σας, τα δάση σας, οτιδήποτε έχετε, θα πρέπει να τα πουλήσετε αν θέλετε να βρείτε χρήματα για να τραφείτε», πρόσθεσε ο Χάντσον.

Ουσιαστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν μια νομισματική πολιτική μέσω της Fed για να χρεοκοπήσουν χώρες του τρίτου κόσμου, είπε ο Χάντσον στο Xinhua.

Ο οικονομολόγος τόνισε επίσης το αυξανόμενο χάσμα πλούτου εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το 2008, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια αργή κατάρρευση γενικά, με το βιοτικό επίπεδο να έχει πέσει και με σχεδόν όλη την αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και του πλούτου να ρέει στο 1% του πληθυσμού!!!

«Έτσι, το 99% της οικονομίας βρίσκεται σε κατάρρευση. Αυτό θα επιταχυνθεί», δήλωσε ο Χάντσον.

Η οικονομία των ιδιοκτητών κατοικιών, των μισθωτών, των φοιτητών και άλλων με μεγάλα χρέη, συρρικνώνεται και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατηγορήσει την Ρωσία, σύμφωνα με τον Χάντσον.

«Προσπαθούν να αποφύγουν να συνειδητοποιήσει ο πληθυσμός ότι το πρόβλημα είναι το ένα τοις εκατό που έχει πλουτίσει με τη δημιουργία απαιτήσεων από τους πιστωτές έναντι της υπερχρεωμένης οικονομίας γενικότερα», είπε ο Χάντσον.

Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ρέουν στην Αμερική από την έναρξη της πανδημίας έχουν ωφελήσει το ένα τοις εκατό του πληθυσμού, τα μονοπώλια, τη βιομηχανία ακινήτων και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Χάντσον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: