Οι ήρωες – πυροσβέστες ξεβρακώνουν την Κυβέρνηση του “ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ”: “Φωνάζαμε για εκκένωση αλλά κανείς δεν μας άκουσε”

Κοινοποίηση:
Πυροσβεστική-πυροσβέστες-760x390

Οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ατόμων εκφράζουν μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Observer.

 

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δηλώνει ότι οι αρχές δεν ήταν μόνο θλιβερά κακές στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά απέτυχαν να απολογηθούν για την τραγωδία.

«Η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής αλλά δεν εισακούστηκε»

«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι υπήρξαν χιλιάδες μικρά λάθη», δήλωσε στον Observer, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα λάθη δημιούργησαν το μεγάλο λάθος και γι’ αυτό είχαμε έναν τόσο πρωτοφανή αριθμό θανάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής, αλλά δεν εισακούστηκε. Επιπλέον, η μετεωρολογική υπηρεσία δεν κατάφερε να προβλέψει τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι και 124 χλμ/ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

«Απλά δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιους ανέμους. Εάν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου και εξέδιδε προειδοποίηση, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε διαφορετικό αεροδρόμιο. Και επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, οι πόροι μας ήταν διάσπαρτοι» επέμεινε ο κ. Σταθόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής»

Η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη από την ιστορία. Σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές, πολλά θύματα ήταν παιδιά και τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να «χτενίζουν» γη και θάλασσα για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

«Από την αρχή, οι αρχές φαίνεται ότι υποτίμησε την κλίμακα και την ταχύτητα των πυρκαγιών κατά μήκος των ακτών της Αττικής. Όταν οι φλόγες είχαν ήδη καταστρέψει το Μάτι, όπου ο αριθμός των νεκρών είναι και ο μεγαλύτερος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας στους Έλληνες μετά από συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων: “Ορισμένοι συμπολίτες μας είναι σε κίνδυνο… Ορισμένοι έχουν παγιδευτεί στις παραλίες. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: