Οι άχρηστες εφευρέσεις από τη δεκαετία του ΄90 που έκαναν θραύση (EIKONΕΣ)

Κοινοποίηση:
Chindōgu

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 διάφοροι επίδοξοι Ιάπωνες εφευρέτες άρχισαν να κάνουν τις ιδέες τους πράξη. Έφτιαχναν έξυπνες καθημερινές συσκευές που φαίνονταν η ιδανική λύση για καθημερινά προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από άχρηστα gadgets. Παρόλο που με την πρώτη ματιά εντυπωσίαζαν, δεν είχαν κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν ήταν όμως αυτός ο στόχος αλλά ο αντικαταναλωτισμός! Υπήρχαν τόσες πολλές ιδέες που ο εφευρέτης Κέντζι Καγιακάμι αποφάσισε να δώσει ένα ξεχωριστό όνομα σε αυτά τα πρωτότυπα αντικείμενα.

Τα ονόμασε chindōgu που σημαίνει «περίεργο εργαλείο»….

Δείτε μερικές από τις πιο τρελές εφευρέσεις των Ιαπώνων:

efevrseis

efevrseis9

efevrseis8

efevrseis7

efevrseis6

efevrseis5

efevrseis4

efevrseis3

efevrseis2

efevrseis1

Ο Καγιακάμι σπούδαζε αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο Tokai το 1967.

Όμως, παράτησε τις σπουδές του γιατί ασχολήθηκε ενεργά με τα φοιτητικά κινήματα του ΄70. Όταν μεγάλωσε άρχισε να γράφει σε περιοδικά. Το αίμα του ακόμη έβραζε. Άρχισε να παρουσιάζει στο περιοδικό με είδη σπιτιού «Tsuhan Seikatsu», τις περίεργες εφευρέσεις του. Ο κόσμος τις λάτρεψε και του ζητούσε να φτιάξει και άλλες.

Όμως, ο Καγιακάμι αρνούνταν να κατασκευάσει μαζικά. Δήλωνε κατά του υλισμού και του καπιταλισμού. «Μισώ τον υλισμό και πώς το καθετί μπορεί να μετατραπεί σε εμπόρευμα», έλεγε.

Με την τέχνη των chindōgu ήθελε να δείξει ότι ήταν αντίθετος στον μαζικό καταναλωτισμό και έτσι κάθε χειροποίητη εφεύρεσή του ήταν αδύνατο να παραχθεί μαζικά. Οι ιδέες του βρήκαν ανταπόκριση από πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κοινότητα Chindōgu.

Τα άχρηστα αντικείμενα του αντικαταναλωτισμού είχαν μετατραπεί σε κίνημα στην Ιαπωνία της δεκαετίας του ΄90. Γίνονταν ακόμη και εκθέσεις με τις εφευρέσεις.

Η τέχνη του Chindōgu»

Στο πρώτο βιβλίο καταγραφόταν και το σημερινό «selfie stick», γνωστό και ως «σελφοκόνταρο». Τότε το θεωρούσαν άχρηστο, αλλά κατά τον 21ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως. Ήταν ίσως το μοναδικό από τα εκατοντάδες Chindōgu που κατάφερε να μπει στο εμπόριο. Ο Καγιακάμι εμπνεύστηκε το «selfie stick» όταν ζήτησε από ένα παιδί να τον βγάλει μια φωτογραφία στον δρόμο. Μέχρι ο Καγιακάμι να στηθεί για τη φωτογραφία, το παιδί είχε γίνει καπνός με τη φωτογραφική του μηχανή. Έτσι σκέφτηκε έναν τρόπο να μπορεί να βγάζει μακρινές φωτογραφίες μόνος του.

  1. Τα Chindōgu δεν είναι για πραγματική χρήση. 2 Πρέπει να έχουν κατασκευαστεί και όχι να υπάρχει μόνο η ιδέα. 3 Πρέπει να έχουν το πνεύμα της αναρχίας. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει πράξη την ιδέα του. 4. Πρέπει ο καθένας να καταλαβαίνει πού θα μπορούσαν να χρησιμεύουν. Είναι εργαλεία για καθημερινή χρήση. 5. Δεν πωλούνται. 6. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε αστείοι. Το χιούμορ δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός λόγος για να δημιουργηθεί ένα Chindogu. 7. Τα Chindogu δεν αποτελούν προπαγάνδα. 8. Δεν πρέπει να θεωρούνται ταμπού. 9. Τα Chindogu δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. 10. Τα Chindogu είναι για όλους, χωρίς προκαταλήψεις….

mixanitouxronou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: