16/06/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Οι Φιλιππίνες παρέλαβαν τα δύο τελευταία επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 ΑΤΑΚ από την Τουρκία

Κοινοποίηση:
MAK

Αποτελούσε παραγγελία συνολικά 6 επιθετικών ελικοπτέρων

Το τελευταίο ζεύγος T-129 ATAK παραδόθηκε από την Τουρκία στις Φιλιππίνες πριν δύο ημέρες ολοκληρώνοντας την προμήθεια 6 νέων επιθετικών ελικοπτέρων για τον στρατό της χώρας.

Οι προηγούμενες παρτίδες είχαν φτάσει στο νησιωτικό κράτος Μάρτιο και τον Νοέμβριο του 2022.  Υπενθυμίσουμε πως οι Φιλιππίνες επέλεξαν το τουρκικό ελικόπτερο T-129 ATAK έναντι του αμερικανικού Bell AH-1Z Viper και του αμερικανικού Boeing AH-64E Apache Guardian και αφού είχαν απορρίψει προσφορά από την Ιορδανία για μεταχειρισμένα AH-1S.

To τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο έχει επίσης αγοράσει και η Νιγηρία ενώ επιπλέον χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να το προμηθευτούν.

Τον Ιούλιο του 2022, αξιωματούχοι από την Νιγηρία υπέγραψαν και αυτοί συμφωνία με την Άγκυρα για την απόκτηση 6 ελικοπτέρων T-129 ATAK έναντι περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων το ένα (μαζί με υποδομές, εκπαίδευση και όπλα) εκ των οποίων τα πρώτα δύο είχαν παραδοθεί το Νοέμβριο του 2023.

Τέλος το Πακιστάν είχε εκφράσει και αυτό την επιθυμία του να αγοράσει το αεροσκάφος, συγκεκριμένα 30 μονάδες έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου, ωστόσο η κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας οδήγησαν σε ακύρωση της συμφωνίας.

Το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων είχε συγκεκριμένα αρνηθεί να εκδώσει άδειες εξαγωγής για τους κρίσιμους κινητήρες LHTECH T800-4A, επικαλούμενο διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τουρκία κάτι που οδήγησε στην εκκίνηση και του προγράμματος TSI της ΤΕΙ για εγχώριο κινητήρα πολλαπλών χρήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: