Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν σε ποσοστό 63,79% ευρώ – Απορρίπτουν την τουρκική λίρα και αναζητούν εργασία στα ελεύθερα εδάφη

Κοινοποίηση:
cyprus-630x400

Περίπου το 63,79% των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ εν μέσω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και του ραγδαίου πληθωρισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMRIS) που εδρεύει στη Λευκωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας BirGün.

Η συνολική άνοδος των τιμών λόγω των διακυμάνσεων της αξίας της τουρκικής λίρας επηρεάζει τις εισαγωγές, τα δάνεια των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τις δαπάνες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς αναπροσαρμόζονται με τη λίρα στερλίνα, το ευρώ και το δολάριο ΗΠΑ.

Η πτώση της τουρκικής λίρας οδήγησε σε εκτίναξη του πληθωρισμού στα τρόφιμα.

Το ποσοστό πληθωρισμού για τα τρόφιμα έφτασε στο 37,4% τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι τοπικοί οικονομολόγοι τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, αν και οι πολιτικοί τείνουν να αντιτίθενται.

«Το μόνο εμπόδιο για την υιοθέτηση του ευρώ είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των πολιτικών μας να μεταφέρουν ένα μήνυμα στην Τουρκία», δήλωσε ο Μουσταφά Μπεσίμ, «Καθηγητής Οικονομικών» στο «Πανεπιστήμιο» της Ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

«Αυτό το σακάκι δεν μας ταιριάζει. Αυτό το μήνυμα πρέπει να μεταδοθεί στην Τουρκία.

»Η τουρκική οικονομία έχει την ικανότητα να αντέξει την υποτίμηση της λίρας.

»Αυτό δεν ισχύει για τη μικρή μας οικονομία», προειδοποίησε.

Τους τελευταίους μήνες, μια οικονομική κρίση έχει πλήξει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποστεί ελλείψεις σε ορισμένα βασικά αγαθά καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν καταρρεύσει και πολλοί από αυτούς έχουν αρχίσει να αναζητούν ευκαιρίες εργασίας στο ελεύθερο νότιο τμήμα του νησιού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Όσο και εάν ακούγεται απάνθρωπο, καμμία θέση εργασίας σε αυτούς. Παίζουν σε διπλό και τριπλό ταμπλώ οι Τουρκοκύπριοι. Να επαναστατήσουν, να διώξουν Ερτογάν και μογγόλους και να λειτοτργήσει η Κύπρος ως ενιαίο κράτος. Να επέλθει η ηρεμία και η ευημερία στην Κύπρο. Και δικαίως να την απολαύσουν και αυτοί. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πάντα ήταν αγαπημένοι. Όλο το κακό και τις διαβολές τις κάνει ο Τούρκος, ειδικά τώρα που μυρίστηκε και τους υδρογονάνθρακες.

  2. Α οχι μογγολοειδες δεν μπορει ολα δικα σας να ειναι.
    Τωρα σκαστε και φατε τη φολα με τον σουλτανο σας και ξεχαστε το ευρω γιατι τα μεταξωτα βρακια θελουν κι επιδεξιους κολους κι εσεις δεν τον κουνησατε καν…

    1. Οι τουρκάλες είναι εξίσου νάρες με τις δικές μας όμως… Τι να κάνουμε τις αγαπάμε…

Comments are closed.