Οι ΗΠΑ πλησιάζουν επικίνδυνα σε πυρηνική κρίση – Θα απαντήσει η Κίνα στην ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων στη Ν. Κορέα;

Κοινοποίηση:
ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν επικίνδυνα σε μια νέα πυρηνική κρίση, καθώς η Κίνα θα μπορούσε να απαντήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων στη Ν. Κορέα, σημειώνει το Eurasian Times.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ από τις 25 Απριλίου και για έξι ημέρες.
Στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης ήταν “πώς να περιοριστεί, να ελεγχθεί και να εξουδετερωθεί η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας”.
Από τις αρχές του 2023, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει περίπου δώδεκα πυραυλικές δοκιμές.
Ο Kim Yong Un, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, καταδίκασε κατηγορηματικά τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από κοινού από τον στρατό της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ και απείλησε με αντίποινα.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξάγουν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις.
Ωστόσο, οι σχέσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας πήραν την κατιούσα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump.
Το καθεστώς Biden διόρθωσε αυτή την εκτροπή και οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Η πρόσφατη κοινή στρατιωτική άσκηση, που διαφημίστηκε ως μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, αποτελεί απόδειξη αυτού.
Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Νότιας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο: “Η αμοιβαία αμυντική μας συνθήκη είναι ατσάλινη και περιλαμβάνει τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε την αποτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής, της πυρηνικής αποτροπής”.
Η τελευταία συμφωνία μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον θα συνεπάγεται την τακτική ανάπτυξη στρατηγικών μέσων, δηλαδή αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικό οπλισμό (SSBN).

Η τελευταία επίσκεψη αμερικανικών πυρηνικών βαλλιστικών υποβρυχίων στα ύδατα της Νότιας Κορέας έγινε το 1980.
Η επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ αποτελεί αναμφίβολα κορυφαία στιγμή στις σχέσεις Σεούλ και Ουάσινγκτον, ιδίως δεδομένης της εκθετικής αύξησης του βορειοκορεατικού οπλοστασίου.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στη Νότια Κορέα στο πρόσφατο παρελθόν για να συναντήσει τον ομόλογό του.

Ο Austin είπε στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο: “Θέλω να υπογραμμίσω, κ. Πρόεδρε, αυτό που είπα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της (Δημοκρατίας της Κορέας) είναι ακλόνητη, το ίδιο και η διευρυμένη αποτρεπτική μας δέσμευση προς τη χώρα σας, η οποία περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών, πυρηνικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων”.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναγνώρισε και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σχετικά με την εκτεταμένη αποτρεπτική ικανότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: