Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν …βλέπουν, δεν ακούν: “Λίστες θανάτου» στην Ευρώπη από τους Γκρίζους Λύκους του Ερντογάν

Κοινοποίηση:
ddd

Η Λάλε Γκιουλ είναι το νέο αστέρι της ολλανδικής λογοτεχνίας. Γεννημένη στο Αμστερνταμ πριν 23 χρόνια, Ολλανδέζα, αλλά τουρκικής καταγωγής, η Λάλε, κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Πρόκειται να ζήσω». Ένα βιβλίο που ήδη έχει γίνει best seller έχοντας πουλήσει 130.000 αντίτυπα.

Κι όμως! Αντί να χαίρεται την επιτυχία της, η Λάλε αναγκάζεται να ζει κρυμμένη, καθώς δέχεται απειλές για τη ζωή της. Αιτία; Μα το βιβλίο της! Ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που μιλάει για την καταπιεστική παιδική της ηλικία στην αυστηρή τουρκο-ισλαμική κοινότητα στο δυτικό Άμστερνταμ.

Η Λάλε λέει στο περιοδικό Flair ότι έχει κλειδωθεί στο διαμέρισμα των γονιών της επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να βγει έξω στο δρόμο. «Η μουσουλμανική κοινότητα είναι εξοργισμένη. Με βλέπουν ως εχθρό του Ισλάμ , ως διάβολο που θέλει να αποπλανήσει τις κόρες τους για να επιλέξουν το κακό», λέει με παράπονο η 23χρονη συγγραφέας.

Το πρόσωπό της εμφανίζεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία, οι τηλεοπτικές εκπομπές την υποστηρίζουν και τα περιοδικά την παρακαλούν για μία συνέντευξη. Η Λάλε ζει ως φυγάς και κυκλοφορεί μόνο με ταξί. “Δεν βγαίνω πλέον στο δρόμο, ή αν το κάνω καλύπτω το πρόσωπό μου με κουκούλα και μάσκα», λέει.
Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε μάλιστα δύο άντρες , που συνωμοτούσαν για να της κάνουν κακό. Όλα λόγω του βιβλίου της… Που τα βάζει άλλωστε και με τον Ερντογάν, που όπως λέει η Λάλε, ηγείται της οπισθοδρόμησης στην Τουρκία.

Αρκετοί πολιτικοί στην Ολλανδία έχουν ήδη υποστηρίξει το μανιφέστο «Release Lale», μια πρωτοβουλία του πρώην βουλευτή του κόμματος D66, Μπέρτ Μπάκερ.

«Μισώ το γεγονός ότι έχω χάσει την ελευθερία κινήσεώς μου. Ποτέ δεν περίμενα ότι οι αντιδράσεις θα ήταν τόσο έντονες, αλλά ταυτόχρονα είναι η απόλυτη επιβεβαίωση ότι έχω δίκιο», λέει η Λάλε , που δέχεται καθημερινά εκατοντάδες προσβολές και επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Μερικές επιθέσεις είναι απλά φραστικές, άλλες είναι πιο σοβαρές, επειδή προέρχονται από άτομα που ανήκουν στους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους-την τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση που δρά στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης.

«Λίστες θανάτου»

Η Λάλε δεν είναι η μόνη που φοβάται τους Γκρίζους Λύκους. Οι Τούρκοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές επιτίθενται ολοένα και περισσότερο στους επικριτές του Ερντογάν σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

«Στη Γερμανία πολλοί Τούρκοι εξόριστοι βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία, γιατί ο Ερντογάν έχει κόψει την αλυσίδα και έχει αμολήσει τους Γκρίζους Λύκους», όπως γράφει το Der Spiegel.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν «λίστες θανάτου» με τα ονόματα Τούρκων εξορίστων, αντιπάλων του Ερντογάν,,όπως γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel. «Υπάρχουν αναφορές ότι κυκλοφορούν διάφορες λίστες με ονόματα ατόμων ,που μιλούν επικριτικά για την τουρκική κυβέρνηση», απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χέλμουτ Τέιχμαν σε ερώτηση της βουλευτίνας της Αριστεράς, Χέλιν Εβριμ Ζόμερ.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel, επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν που διέφυγαν στη Γερμανία καταγγέλλουν ότι κυκλοφορούν λίστες θανάτου με τουλάχιστον 55 ονόματα Τούρκων εξορίστων.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκ Ατσαρέρ,που ζει στο Βερολίνο, ξυλοκοπήθηκε άγρια από δύο αγνώστους, έξω από το σπίτι του. Ο γνωστός Κούρδος μουσικός Φερχάτ Τουντς είναι επίσης σε «λίστα θανάτου». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί από την αστυνομία του Ντάρμσταντ. Το ίδιο στην Κολωνία, για τον τουρκικής καταγωγής τηλεοπτικό δημοσιογράφο, Τσελάλ Μπασλανγκίτς.
Οι Τούρκοι εξόριστοι καταγγέλλουν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η συμμαχία του κόμματος AKP του Ερντογάν με το ακροδεξιό MHP του «σκιώδους» ηγέτη της χώρας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που καθοδηγεί τους Γκρίζους Λύκους.

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (DJV) ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να καλέσει τον Τούρκο πρέσβη στη Γερμανία και να ζητήσει εξηγήσεις.

«Ο Χάικο Μάας πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρα σαφές στον Τούρκο πρέσβη ότι έχει ξεπεράσει τα όρια η δράση των Γκρίζων Λύκων και ότι οι απειλές και η βία εναντίον δημοσιογράφων που κατέφυγαν στη Γερμανία για να γλυτώσουν από το καταπιεστικό τουρκικό καθεστώς , είναι εγκλήματα που δεν θα γίνουν αποδεκτά», τόνισε ο πρόεδρος της DJV ,Φρανκ Ιμπεραλ.

«Τρομοκρατικό δίκτυο»

Το Γερμανικό Ραδιόφωνο, σε μεγάλη έρευνά του για τους Γκρίζους Λύκους αναφέρει ότι «θεωρούνται ως το μεγαλύτερο ακροδεξιό εξτρεμιστικό κίνημα στη Γερμανία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών ,τα μέλη των Γκρίζων Λύκων στη χώρα ξεπερνούν τα 11.000. Μόνο στο κρατίδιο της Εσσης , εκτιμάται ότι δρουν κάπου 2.500 Γκρίζοι Λύκοι.Εδώ και μήνες συζητείται από την αντιπολίτευση να τεθεί εκτός νόμου η τουρκική ακροδεξιά οργάνωση-όπως και στη Γαλλία-, αλλά η κυβέρνηση Μέρκελ κωφεύει. Εδώ δεν …στεναχωρεί τον Ερντογάν για τόσες άλλες προκλητικές κινήσεις του , στους Γκρίζους Λύκους θα ..κολλήσει!

Κι όμως! «Το τρομοκρατικό δίκτυο του Ερντογάν στη Γερμανία είναι πιο ενεργό από ποτέ» ,λέει η Χέλιν Εβρίμ Ζόμερ. «Περιμένω από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σαφήνεια και να εκπληρώσει το καθήκον της:

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να καλέσει τον Τούρκο πρέσβη και να του καταστήσει σαφές ότι τέτοιες λίστες θανάτου θέτουν επίσης σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας », τονίζει η βουλευτίνα της Γερμανικής Αριστεράς.

Δυστυχώς, «η εκδικητική μανία της Τουρκίας δεν τελειώνει ποτέ .Έτσι ο Ερντογάν τιμωρεί τους εχθρούς του» γράφει η ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano.

Στην ίδια την Τουρκία «εξακολουθούν οι απαγωγές, τα βασανιστήρια και εξαφανίσεις αντιφρονούντων. Αν και πέρασαν πέντε χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, οι καταγγελίες για βασανιστήρια από την αστυνομίας στην Τουρκία έχουν αυξηθεί», αναφέρει η Ιταλική εφημερίδα.

«Μια κουλτούρα ατιμωρησίας έχει εδραιωθεί μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου», εξηγεί η Εμμα Σινκλέρ -Γουέμπ, στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch. Προσθέτει μάλιστα ότι όσοι τολμούν να αναφέρουν περιπτώσεις εξαφάνισης ανθρώπων ή βασανιστήρια , υπόκεινται σε σκληρά αντίποινα από τις τουρκικές αρχές.

Υπηρετούν τον εθνικισμό του Ερντογάν

Ο Γερμανός δημοσιογράφος, Μίκαελ Τούμαν, λέει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι εξυπηρετούν τον Ερντογάν , ο οποίος με τη σειρά του, αξιοποιεί τον εθνικισμό ως «μέσο για να κυβερνά».

Όπως λέει ο Γερμανός δημοσιογράφος, «στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν του αρέσει να τονίζει την αυτοκρατορική παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη Γερμανία και στην Ευρώπη , από την άλλη πλευρά, προωθεί τον Τουρκικό εθνο-κεντρισμό και το αίσθημα των Τούρκων ότι αποκλείονται, καταπιέζονται και υφίστανται διακρίσεις».

Για την ιστορία-όπως αναφέρει και το Γερμανικό Ραδιόφωνο- «το κίνημα των Γκρίζων Λύκων, λέγεται ότι χρηματοδοτήθηκε έμμεσα, παλιότερα, από τη CIA και το ΝΑΤΟ. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η συνεργασία ήταν μια συμμαχία ευκολίας:
Οι δυτικές χώρες δεν ήθελαν να χάσουν την Τουρκία από τους Σοβιετικούς, αλλά ήθελαν να την προσανατολίσουν προς τη Δύση τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Και οι Γκρίζοι Λύκοι κυνηγούσαν κατά τη δεκαετία του `70 τους Αριστερούς για να καταστρέψουν τον κομμουνισμό», τονίζεται στην έρευνα του Γερμανικού Ραδιοφώνου.

Και τώρα ο Ερντογάν τους αξιοποιεί για να καταστρέψει τους αντιπάλους του ,αλλά και τη …Δύση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: