Οδήγηση χωρίς δίπλωμα – Τα πρόστιμα που σε περιμένουν

Κοινοποίηση:
diploma-odigisis

Η οδήγηση οχήματος που απαιτεί από το νόμο την σχετική άδεια για τον οδηγό του είναι μια ενέργεια υποχρεωτική και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται το αντίθετο.

Ακόμη και αν είναι ο καλύτερος οδηγός στον κόσμο, το να οδηγεί κάποιος ένα μηχανοκίνητο όχημα σε δημόσιο δρόμο και να μην έχει στην κατοχή του την απαραίτητη άδεια οδήγησης είναι παράνομο και μπορεί εν δυνάμει να έχει πολύ μεγάλες συνέπειες.

Το παραπάνω ισχύει γιατί πολύ απλά η άδεια οδήγησης αναγνωρίζεται από τις αρχές ως το επίσημο έγγραφο που δείχνει ότι ένας οδηγός έχει περάσει από την σχετική εκπαίδευση και έχει παράλληλα τις απαραίτητες ικανότητες και γνώσεις για να χειριστεί με ασφάλεια ένα όχημα, για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων.

Σύμφωνα με το άρθρο 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «Για την οδήγηση μοτοποδηλάτων και ελαφρών τετρακύκλων, μοτοσικλετών, μηχανοκίνητων
τρικύκλων, τετρακύκλων και αυτοκινήτων απαιτείται η κατοχή της κατάλληλης κατηγορίας άδειας οδήγησης.»

Παράλληλα ο ΚΟΚ αναφέρει ότι η οδήγηση ενός οχήματος χωρίς ο οδηγός να έχει στην κατοχή του την κατάλληλη κατηγορία άδειας οδήγησης απαγορεύεται και προβλέπει σχετικά πρόστιμα αλλά και κυρώσεις για τους παραβάτες.

Ειδικότερα σε περίπτωση ελέγχου (ή τροχαίου ατυχήματος) ο χρήστης του οχήματος που δεν έχει στην κατοχή του το κατάλληλο διπλωμα οδήγησης, ή η άδεια του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο, τιμωρείται και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έναν έως και 12 μήνες.

Παράλληλα το άτομο καλείται να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, ενώ αν έχει στην κατοχή του μη κατάλληλη άδεια για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί τότε αυτή αφαιρείται για 30 ημέρες.

Στην περίπτωση που η άδεια οδήγησης είναι κατάλληλη για την κατηγορία οχήματος αλλά έχει λήξει τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και η άδεια αφαιρείται από τον οδηγό και αποστέλλεται στην Αρμόδια Υπηρεσία Συγκοινωνιών.

Τα διοικητικά πρόστιμα είναι ακόμη πιο αυστηρά στην περίπτωση οδήγησης λεωροφείου ή φορτηγού, αφού ακόμη και αν υπάρχει σχετική άδεια οδήγησης θα πρέπει να συνοδεύεται από το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας. Αν δεν υπάρχει αυτό, το διοικητικό πρόστιμο φτάνει στα 400 ευρώ και η άδεια οδήγησης αφαιρείται για 30 ημέρες.

Επίσης, όσοι οδηγούν αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων χωρίς να έχουν άδεια ικανότητας οδηγού ή αυτή έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί, τιμωρούνται με φυλάκιση από έναν έως και τρεις μήνες και με χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων 200 ευρώ.

Στην περίπτωση που στη θέση του οδηγού βρίσκεται ανήλικο άτομο, τότε εκτός από τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε αυτό ασκούνται μηνύσεις και στους γονείς-κηδεμόνες του ανηλίκου.

Η καταβολή προστίμου ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που απλά έχετε ξεχάσει την άδεια οδήγησής σας στο σπίτι καθώς αυτό είναι ένα έγγραφο που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας όταν οδηγείτε. Σε αυτή την περίπτωση το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ, ενώ εντός διαστήματος 30 ημερών θα πρέπει να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε εσάς αστυνομικό τμήμα και να παρουσιάσετε την άδεια οδήγησης που βρίσκεται σε ισχύ.

Να σημειωθεί ότι αφαίρεση διπλώματος και επιβολή των σχετικών προστίμων έχει, εκτός από την Ελληνική Αστυνομία μπορεί να κάνει και το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ας καταγραφει πρωτα η τροχαια τα 9 στα 10 μηχανακια που οδηγανε χωρις κρανος, υπερβολικες ταχυτητες, αντικανονικες προσπερασεις, παραβιασεις σηματοδοτων, σημανσης ….και μετα θα φτασουμε και στο χαρτικο!

Comments are closed.