ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Eurovision 2022: Ακυρώθηκαν οι βαθμολογίες έξι επιτροπών

Κοινοποίηση:
Eurovision 2022

Παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας εντόπισε ο ανεξάρτητος πανευρωπαϊκός εταίρος ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) στις ψηφοφορίες της κριτικής επιτροπής έξι χωρών που συμμετείχαν στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovisιon 2022, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο (14/5)
Πρόκειται για τα κράτη: Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο. Οι τρεις από τις 6 χώρες στις οποίες η EBU άλλαξε τη βαθμολογία, αρνήθηκαν να εμφανιστούν στον τελικό της Eurovision.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της EBU, η ακεραιότητα της ψηφοφορίας, τόσο από τις εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα, όσο και από τους θεατές που ψηφίζουν μέσω τηλεφώνου ή SMS, είναι απαραίτητη για την επιτυχία της εκπομπής. Είναι καθήκον της EBU προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τουλάχιστον και τους 40 συμμετέχοντες δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, να διασφαλίσουν ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα έγκυρο αποτέλεσμα στο τέλος κάθε Ζωντανής Εκπομπής. Οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων λαμβάνεται κατά συνέπεια πολύ σοβαρά.

Στον Δεύτερο Ημιτελικό, παρατηρήθηκε ότι τέσσερις από τις έξι κριτικές επιτροπές, έβαλαν όλες πέντε από τις άλλες χώρες στο Top Five τους (λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους). Μία κριτική επιτροπή ψήφισε για τις ίδιες πέντε χώρες στο Top 6 τους και η τελευταία από τις έξι κριτικές επιτροπές έβαλε τέσσερις από τις άλλες στο Top 4 και την πέμπτη στο Top 7 τους. Τέσσερις από τις έξι έλαβαν τουλάχιστον ένα σετ 12 πόντων που είναι το μέγιστο που μπορεί να απονεμηθεί.

Το εν λόγω μοτίβο εντοπίστηκε ως παράτυπο από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor, καθώς πέντε από αυτές τις έξι χώρες κατατάχθηκαν εκτός του Top 8 από την κριτική επιτροπή στις 15 άλλες χώρες που ψήφισαν στον ίδιο Ημιτελικό (που περιελάμβανε τρία από τα Big Five: τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Επιπρόσθετα, τέσσερις από τις έξι χώρες κατατάχθηκαν στις 6 κάτω από τις άλλες 15 χώρες που ψήφισαν σε αυτόν τον Ημιτελικό. Μια τέτοιας κλίμακας παρατυπία στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής είναι άνευ προηγουμένου.

 

Όπως αναφέρεται στους Κανόνες του Διαγωνισμού και στις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, εάν οι ψήφοι των Εθνικών Κριτικών Επιτροπών παρουσιάζουν ακανόνιστα μοτίβα ψηφοφορίας (όπως μπορεί να εντοπιστεί από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και να αναγνωριστεί από το Independent Voting Monitor), η ΟΚΕ, Ο Εκτελεστικός Επόπτης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τις σχετικές ψήφους για την κατανομή των βαθμών και να τις αντικαταστήσει με ένα αναπληρωματικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα που υπολογίζεται αυτόματα για τον καθορισμό του τελικού αποτελέσματος χώρας αυτών των χωρών στον Δεύτερο Ημιτελικό.

Δεδομένης της πρωτοφανούς φύσης της παρατυπίας που εντοπίστηκε στον Δεύτερο Ημιτελικό, η EBU σε συνεννόηση με τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και το Independent Voting Monitor αποφάσισε, σύμφωνα με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, να ασκήσει το δικαίωμά της να αφαιρέσει τις ψήφους από τις έξι εν λόγω κριτικές επιτροπές από την κατανομή κατάταξης στον Μεγάλο Τελικό για τη διατήρηση της ακεραιότητας του συστήματος ψηφοφορίας. Κατά συνέπεια, ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και το αυτόματα υπολογισμένο αναπληρωματικό συνολικό αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των τελικών αποτελεσμάτων της κριτικής επιτροπής των έξι χωρών που συμμετείχαν στον Μεγάλο Τελικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: