Ξηροί καρποί: Πώς κρατούν υγιή την καρδιά

Κοινοποίηση:
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Οι ξηροί καρποί είναι το τέλειο συνοδευτικό στο ποτό μας. Μπορούν επίσης να δώσουν γεύση στο φαγητό ή το γλυκό μας. Τώρα, μια ανάλυση 60 παλαιότερων ερευνών με σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες δείχνει πως οι ξηροί καρποί κρατούν υγιή την καρδιά μας.

Αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, βάλτε τους ξηρούς καρπούς στη ζωή σας. Μία νέα, μεγάλη ανάλυση αποκαλύπτει ότι μικρή ποσότητα ημερησίως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Το κύριο όφελος είναι η προστασία που παρέχουν έναντι της καρδιοπάθειας, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Η προστατευτική δράση έναντι των εγκεφαλικών είναι υποδεέστερη.

«Ανακαλύψαμε πως όσοι τρώνε μία χούφτα (περίπου 30 γραμμάρια) ξηρούς καρπούς την ημέρα, έχουν 20-25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία  νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Erik Kristoffer Arnesen, από το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Ωστόσο η μέση ημερήσια πρόσληψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλή, μόλις 4 γραμμάρια, πρόσθεσε. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς και σπόρους», τόνισε.

Σύμφωνα με την ανάλυση, αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια είναι τα καλύτερα για τη μείωση της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι κύρια αιτία προβλημάτων στην καρδιά, αφού προκαλεί επικίνδυνες στενώσεις στις αρτηρίες της.

Οι ερευνητές, όμως, λένε πως δεν υπάρχουν οριστικά δεδομένα, βάσει των οποίων να μπορούν να κάνουν συστάσεις για συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς.

Έρευνα με 1,89 εκατομμύρια συμμετέχοντες

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση Food & Nutrition Research. Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα 60 προγενέστερων κλινικών μελετών, με περισσότερους από 1,89 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Οι μελέτες είχαν δημοσιευθεί μεταξύ 1992 και 2021. Η διάρκεια παρακολούθησης των εθελοντών κυμαινόταν από 3,5 έως 32 χρόνια. Σε πέντε από τις μελέτες είχαν ενταχθεί μόνο γυναίκες και σε δύο μόνο άνδρες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα προβλήματα στην καρδιά ήταν πολύ λιγότερα στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς. Ειδικότερα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τους λιγότερους, όσοι κατανάλωναν ικανή ποσότητα καθημερινά είχαν:

  • 19% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο (περικλείει εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.λπ.)
  • 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο

Λιγότερα προβλήματα στην καρδιά

Ωστόσο το κύριο όφελος προερχόταν από την προστασία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί συσχετίστηκαν με μείωση:

  • Κατά 18% του κινδύνου αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου (καρδιοπάθειας)
  • Κατά 25% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Κατά 15% του κινδύνου αναπτύξεως μη-θανατηφόρου εμφράγματος

Οι ξηροί καρποί φάνηκε να μειώνουν λίγο τον κίνδυνο εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Η μείωση έφτανε το 9% και 5% αντιστοίχως.

Οι ξηροί καρποί φάνηκε επίσης να μειώνουν τα επίπεδα της ολικής και της κακής (ή LDL) χοληστερόλης. Η LDL είναι ο τύπος της χοληστερόλης που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών και ανοίγει τον δρόμο στην καρδιοπάθεια.

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Όσον αφορά τα ευρήματα για την γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος, αυτά ήταν ασαφή.

«Οι ξηροί καρποί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη. Πιστεύουμε όμως πως ασκούν αρκετά ισχυρή προστατευτική δράση στην καρδιά, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν προληπτικό μέσον για τον γενικό πληθυσμό», κατέληξε ο Dr. Arnesen.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: