«Ξεγύμνωσε» τον Ερντογάν ο Αναστασιάδης από το βήμα του ΟΗΕ

Κοινοποίηση:
Cyprus' President Nicos Anastasiades sits before addressing the 74th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 26, 2019. REUTERS/Lucas Jackson

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να ξεγυμνώσει την πολιτική της Άγκυρας απέναντι στην Κύπρο. Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η βάση της λύσης.

Με λέξεις – κλειδιά όπως, εισβολή, Αμμόχωστος, απειλές και πολιτική ισότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ άνοιξε την «κουρτίνα» και έδειξε σε όλες της χώρες της υφηλίου τον τρόπο άσκησης πολιτικής σε βάρος της Λευκωσίας από την Άγκυρα

Παραμένουμε η τελευταία Ευρωπαϊκή διαιρεμένη χώρα
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα τελευταία 45 χρόνια αναλαμβάνουμε τις ίδιες θετικές πρωτοβουλίες για να τερματίσουμε το απαράδεκτο status quo και να επιτύχουμε μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην πατρίδα μου. Το status quo που υπάρχει είναι:

1. Το αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής το 1974

2. Η παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

3. Η επακόλουθη στρατιωτική κατοχή πάνω από το ένα τρίτο της χώρας

4. Ο βίαιος εκτοπισμός του 40% του πληθυσμού της.

«Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες και την εποικοδομητική εμπλοκή τόσο των δικών μου όσο και των προκατόχων μου προς μια διευθέτηση, η Κύπρος παραμένει η τελευταία ευρωπαϊκή διαιρεμένη χώρα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναστασιάδης
Είμαστε στη μέση μιας νέας προσπάθειας
Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για αίσθηση ελπίδας στην νέα προσπάθεια του ΓΓ ΟΗΕ ωστόσο είμαστε στα μισά του δρόμου. Εξέφρασε την πλήρη αφοσίωσή του και την υποστήριξή του σε αυτή τη νέα προσπάθεια να συνεχίσει τη διαδικασία από τη στιγμή που σταμάτησε στο Crans Montana ενώ κατανοούν τόσο ο ίδιος όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί, ότι οι σχετικοί «όροι εντολής» πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

(i) Την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία καθορίζει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης, καθώς και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

(ii) Τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και οι οποίες οδήγησαν στη διοργάνωση της διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans Montana, και;

(iii) Το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, τα Στρατεύματα, την Αποτελεσματική Συμμετοχή, τις Εδαφικές Προσαρμογές, την Ακίνητη Περιουσία και την Αλληλεγγύη, όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα

ΔΔΟ είναι ο ιστορικός συμβιβασμός μας – Λύση μόνο μέσω του ΟΗΕ
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι μια τέτοια κατανόηση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επανάληψη των συνομιλιών με μοναδικό στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης βάσει των όσων συμφωνήθηκαν ως ιστορικός συμβιβασμός από την πλευρά μας: «Η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια».

Ο Πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη μιας διευθέτησης που θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο, λειτουργικό και διαρκές ομοσπονδιακό κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εξαρτήσεις, ξένα στρατεύματα και δικαιώματα παρέμβασης τρίτων χωρών και που δεν θα αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: