Ξίδι: Ένα πολυχρηστικό φυσικό προϊόν για καλύτερη υγεία και… καθαρό σπίτι!

Κοινοποίηση:
Savourez l’Alsace – kópia - 1

Η ιστορία του ξιδιού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αναφέρεται επανειλημμένα στην Αγία Γραφή, ενώ ίχνη του έχουν βρεθεί σε ένα βάζο στην Αίγυπτο που χρονολογείται στην προ-φαραωνική εποχή, περίπου 10.000 χρόνια πριν. Τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το ξίδι αναμιγμένο με νερό ήταν ένα πολύ διαδεδομένο ποτό με δυναμωτικές ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως θεραπεία για πληγές, έλκη και αναπνευστικά προβλήματα.

Το ξίδι φτιάχνεται κυρίως από παράγωγα του σταφυλιού και κρασί, αλλά μπορεί και να φτιαχτεί και από φρούτα όπως μήλα, από ρύζι, από σακχαροκάλαμο, από μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Μια κουταλιά της σούπας ξίδι έχει μόλις 3 θερμίδες και σχεδόν μηδενικές ποσότητες υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεΐνης. Περιέχει μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και το κάλιο, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.

Πώς το ξίδι μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας

Το ξίδι μπορεί να προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα για την υγεία, όταν καταναλώνεται με μέτρο φυσικά. Μεταξύ αυτών:

  1. Προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Λόγω των όξινων ιδιοτήτων του βοηθά την πέψη διεγείροντας την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας, του φουσκώματος και της καούρας.
  2. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξιδιού, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  3. Βοηθά στο αδυνάτισμα: Η προσθήκη ξιδιού σε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, καθώς μειώνει την όρεξη, ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στη διάσπαση του λίπους.
  4. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος: Το αραιωμένο με νερό ξίδι μπορεί να ενεργήσει ως φυσικό τονωτικό για το δέρμα, και να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH και στην καταπολέμηση της ακμής. Διαθέτει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, κάτι που βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του δέρματος.

Το ξίδι ως φυσικό καθαριστικό και απολυμαντικό

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία και τη γεύση που δίνει στο φαγητό, το ξύδι χρησιμοποιείται ευρύτατα ως ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό καθαριστικό και απολυμαντικό. Είναι δε ιδιαίτερα οικονομικό καθώς χρησιμοποιείται συνήθως αραιωμένο με νερό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βρείτε λευκό και κόκκινο ξίδι «Πήγασος» στο φυλλάδιο Discount Markt μόνο με 1,35 € για τη συσκευασία των 2 λίτρων.

Δείτε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς καθαρισμού:

  • Καθαρισμός επιφανειών: Η περιεκτικότητα σε οξικό οξύ του ξιδιού το καθιστά ένα ισχυρό απολυμαντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό και την απολύμανση πάγκων κουζίνας, σανίδων κοπής και άλλων επιφανειών. Αναμείξτε ίσα μέρη ξύδι και νερό, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας και χρησιμοποιήστε το διάλυμα με ένα μπουκάλι ψεκασμού.
  • Πλύσιμο ρούχων: Η προσθήκη ξιδιού στον τελικό κύκλο ξεβγάλματος των ρούχων βοηθά στην απομάκρυνση των επίμονων οσμών και κάνει τα ρούχα να μυρίζουν φρεσκάδα. Ενεργεί επίσης ως φυσικό μαλακτικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της στατικής προσκόλλησης.
  • Για τη λεκάνη της τουαλέτας: Το οξικό οξύ βοηθά στη διάσπαση των ορυκτών εναποθέσεων και εξαλείφει τις οσμές. Ρίξτε το ξίδι στη λεκάνη της τουαλέτας, τρίψτε με μια σκληρή βούρτσα και αφήστε το να μείνει για λίγα λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Ένα πολυχρηστικό φυσικό προϊόν με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, το ξίδι είναι επίσης ένα οικολογικό καθαριστικό που θα κάνει το σπίτι σας να λάμπει. 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: